"Inte fastslaget att bestickning eller penningtvätt förekommit", enligt Biörn Riese som dock inte kan utesluta brott.
Svidande kritik men inga brottsmisstankar
Mest läst i kategorin
Advokat Biörn Riese på Mannheimer Swartling presenterade på fredagsförmiddagen sin granskningsrapport av Teliasoneras affärer i Uzbekistan.
”När det gäller att utreda huruvida korruptionsbrott eller brott mot penningtvättslagen förekommit är det av den information som utredningen förfogar över enligt Biörn Riese sammantaget inte fastslaget att bestickning eller penningtvätt förekommit”, skriver Mannheimer Swartling i ett pressmeddelande.
Biörn Riese ser dock flera brister i Teliasoneras agerande, framför allt brister i genomlysningen av den motpart man gjorde affärer med. Därför kan brottsmisstankar heller inte uteslutas.
– De brister som föreligger med avseende på information om den lokala partnerns identitet och Takilants bakomliggande intressenter liksom beträffande de närmare omständigheterna kring förfogandet över frekvenser och nummerserier som utredningen kritiserat, leder dock i praktiken till att den misstanke om brott som framförts i media och av den svenska Åklagarmyndigheten inte heller kan avföras genom utredningen, säger Biörn Riese i en officiell kommentar.
Det saknas bland annat information om hur Teliasoneras motparter i Uzbekistan förvärvade de licenser och frekvenstillgångar som Telia tog över.
– Om man inte vet vem som är motpart eller hur en motpart kommit över tillgångar som förvärvas, förefaller det svårt att säkerställa att korruption inte förekommer i något led, säger Biörn Riese.
Teliasoneras styrelse fick information om rapporten under torsdagskvällen. I ett pressmeddelande på fredagen gav styrelsen en officiell kommentar, dock utan att rikta kritik mot någon enskild chef i bolaget.
”Styrelsen konstaterar att Mannheimer Swartling inte har funnit belägg för att TeliaSonera begått något mutbrott eller deltagit i penningtvätt i samband med investeringarna i Uzbekistan. Mannheimer Swartling gör samtidigt det naturliga påpekandet att de misstankar om brott som framförs av den svenska åklagarmyndigheten inte kan avföras genom denna utredning”, skriver Teliasoneras styrelse och fortsätter:
”Det är styrelsens slutsats att investeringarna inte genomfördes på ett tillfredsställande sätt. Sammantaget har den interna informationen och kontrollen på olika nivåer (ägare, styrelse, ledning och linjeorganisation) inte räckt till för att fånga upp varningssignaler om affärens etiska risker.”
En förklaring till de interna bristerna är enligt styrelsen att bolaget genomförde förändringar på ledande chefsposter under den aktuiella perioden.
”När man värderar TeliaSoneras agerande och följderna av det, går det inte att bortse från att många nyckelpersoner byttes i företaget under 2007, i affärsområdet såväl som på styrelse- och koncernledningsnivå. Detta kan ha bidragit till att information gick förlorad och att kontinuiteten blev lidande”, skriver styrelsen.
Teliasonera understryker samtidigt att expansionen österut är en stor framgång för bolaget:
”Styrelsen vill samtidigt påminna om att bakom TeliaSoneras investeringar i Eurasien fanns en bred enighet bland stora ägare och styrelse om expansion på just dessa marknader. Verksamheten har bidragit starkt till koncernens tillväxt och lönsamhet och utländska investeringar i infrastruktur har varit viktiga inslag i ländernas modernisering efter Sovjetunionens sammanbrott.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.