Krishöstens tryck mot kronan har gjort Sverige fattigare.
Sverige har blivit fattigare
Mest läst i kategorin
Om kronans 15-procentiga fall mot euron håller i sig riskerar vi att åter falla nedåt i OECD:s välfärdsliga, enligt bedömare TT talat med.
Förutom kronraset är nedgången för den svenska produktiviteten avgörande, enligt Hans-Olof Hagén, analytiker på Statistiska centralbyrån.
– Men det blir inget dramatiskt. Det kan bli ett antal platser man ramlar, säger han.
Några 15 procent fattigare tror han dock inte vi har blivit, trots att det är så mycket kronan har fallit mot euron och dollarn.
– Nej, det blir några procentenheter sämre, men inte mer.
Nationalekonomen Stefan Lundgren, vd för studieförbundet SNS, gör samma bedömning som Hagén.
– Nu har ju kronan försvagats med 15 procent under hösten. Om det håller i sig kommer det att innebära att svensk BNP per capita kommer att sjunka något jämfört med resten av Europa, säger Lundgren.
Både Lundgren och Hagén ser kronans fall som en tillfällig företeelse. De räknar med att det blir en korrigering när det lugnat sig på den globala finansmarknaden.
– Den amerikanska dollarn har ju pumpats upp då investerare har flytt till statspapper från USA. När det försvinner går rörelsen åt rätt håll igen. Den förväntan finns även hos många importörer, som låter bli att höja priserna för att inte irritera kunderna, säger Hagén.
Det är till stor del denna mekanism, att importörerna tar på sig valutasmällen, som dämpar den svenska nedfärden i välfärdsligan.
– Det avgörande är hur importpriserna slår igenom i konsumentledet. Och med den efterfrågan och det konkurrenstryck som råder är det ingen större fara. De har ju börjat julrean redan, säger Hagén.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.