Barack Obama öppnar för att rädda de amerikanska bankerna genom nationaliseringar - "Swedish Model" - för att i nästa steg auktionera ut dem i rensat skick.
"Svensk modell" ska lösa bankkrisen i USA
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times på temat att förstatliganden av bankerna i USA håller på att vinna allt mer gehör hos Barack Obamas oppositionsparti, republikanerna.
I USA betraktas förstatligande som en ovana hos européerna, men nu håller opinionsbildare i Washington på att ändra uppfattning skriver FT – bland annat den inflytelserika tidigare centralbankschefen Alan Greenspan.
Faktum är enligt FT att det just är många republikaner som för på tal att amerikanska staten ska ta över de krisdrabbade bankerna i USA.
South Carolinas republikanska senator Lindsey Graham och även Obamas rival om presidentposten, John McCain, håller med Greenspan om att frågan om banknationaliseringar borde finnas på agendan.
Obama själv har enligt FT försökt att undvika panikreaktioner hos den amerikanska kongressen och finansmarknaderna, när nationaliseringsfrågan kommit på tal.
Han har mer och mer närmat sig tanken på ”den svenska modellen” skriver tidningen, vilket är en ansats som har starkt stöd även hos republikaner som senator Lindsay Graham.
Som FT beskriver det går den svenska modellen i detta avseende ut på att Sverige under sin bankkris i början på 90-talet nationaliserade sin bankbransch, och sedan auktionerade ut bankerna efter att deras balansräkningar rensats.
Det var i förra helgen som Obama gjorde klart att han lutade åt den svenska modellen snarare än den japanska.
– Japanerna så att säga lappade ihop sitt banksystem. De tog aldrig tjuren vid hornen, och därför kom aldrig långivningen igång som den borde. De dåliga lånen i deras system skapade helt enkelt röta i den japanska ekonomin under lång tid.
Graham fyller i:
– Det spelar ingen roll vad du kallar det, men vi kan inte hålla på och pumpa in pengar till de här ”zombiebankerna” utan att få ägarkontroll över dem. Det var japanarnas stora misstag, säger han enligt FT.
Tidsmässigt kan det handla om mer konkreta åtgärder för de amerikanska bankerna i april då resultatrapporterna för första kvartalet kommer.
– Den första veckan i april kommer barnkalaset att vara slut. Då kommer det uppenbara att bli uppenbart, säger Chris Whalen på företaget Institutional Risk Analytics enligt FT.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.