Inflationstakten var 0,9 procent i augusti, lägre än marknadens förväntan, samt en nedgång från juli då den var 1,1 procent.
Svensk inflation under 1 procent
Mest läst i kategorin
I augusti var inflationstakten, det vill säga förändringen under de senaste tolv månaderna, 0,9 procent. Detta var såväl under marknadens förväntan som lägre än månaden innan, 1,1 procent.
– Initialt är den lägre än väntat. Men om man tittar på detaljer så bör det inte bli några marknadseffekter. Det ska inte heller ha några effekter på penningpolitiken framöver, säger Per Selldén, analytiker på Swedbank, till TT.
I Riksbankens
senaste penningpolitiska uppföljning, från den 2 september, förväntades en årlig KPI-ökning på just 0,9 procent.
”Arbetsmarknadsläget förbättras och löneökningstakten stiger under de kommande åren, vilket bidrar till att inflationstrycket tilltar. Inflationen mätt med KPI väntas öka från dagens nivå på 1,1 procent till som högst knappt 3 procent under mitten av 2013”, skrev Riksbanken då.
Rensad för effekten av sänkta räntor var inflationstakten 1,4 procent, skriver SCB. Detta var något under Riksbankens prognos på 1,5 procent.
”Inflationen mätt med KPIF, som inte påverkas direkt av förändringar i hushållens bostadsräntor, förväntas falla tillbaka till som lägst strax under 1 procent under mitten av 2011. Därefter väntas KPIF börja öka snabbare under 2011 och 2012 för att i början av 2013 nå upp till 2 procent”, skrev Riksbanken den 2 september.
Från juli till augusti var konsumentpriserna i genomsnitt oförändrade. Främst var det billigare resor som drog ner KPI i månadstakt. Prissänkningar på utrikes flygresor (-20,9 procent), efter en kraftig uppgång i juli, samt prissänkningar på charterresor (-7,1 procent) bidrog nedåt med 0,1 procentenhet vardera.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en prisökning på i genomsnitt 0,1 procent, och augustisiffran var därmed något lägre än väntat.
– Det ser ut som att klädreorna, som vanligtvis är i juli, har dragit över lite på tiden och påverkar även augusti. Den effekten tror jag delvis kommer att reverseras i september, säger Per Selldén till TT angående konsumentprisernas utveckling.
Höjda räntekostnader för egnahemsägarna (1,4 procent) påverkade dock uppåt med 0,1 procentenhet.
Egnahemsägarnas räntekostnader har fortsatt negativ inverkan på inflationstakten. Rensat för effekten av sänkta räntor (KPIF) var inflationstakten i augusti 1,4 procent, vilket är en nedgång jämfört med juli då den var 1,7 procent.
Till den totala uppgången på 0,9 procent sedan augusti 2009 bidrog höjda hyror (1,5 procent) och höjda restaurangpriser (2,9 procent) med 0,2 procentenheter vardera.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.