Storbyggmästaren avyttrar godset på Lidingö – och rasar mot Boverkets förbud mot att bygga lägenheter med kokvrå i Stockholm.
Sven-Harry säljer Ekholmsnäs
Mest läst i kategorin
Sven-Harry Karlsson, grundare av byggföretaget Folkhem, säljer gården Ekholmsnäs på Lidingö för 65 miljoner kronor.
Detta efter att ha bott där i 30 år.
Skäl:
– Är man 80 år som jag vill man dra ned på allt; man vill inte ha så mycket grejer, säger Sven-Harry Karlsson till Realtid.se (han fyller 80 i december).
– Mycket av det jag har, möbler och så, ska in på museet.
Museet i fråga är hans eget konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm. Dit har det mesta av hans omfattande konstsamling redan flyttats.
Vart flyttlasset ska gå vet Sven-Harry Karlsson inte än. Ett önskemål är Folkhems blivande sexvåningsträhus intill Lilljansskogen i Stockholm – ett populärt motionsområde.
– Såna här gamla gubbar måste motionera för att orka arbeta, säger Karlsson.
Arbetar du mycket fortfarande?
– Ja, än har jag inte lyckats komma ned i 40-timmarsveckor. Men 95 procent av arbetstiden går till museet, Folkhem börjar kunna stå på egna ben nu.
Företaget har funnits sedan 1968. Som exempel på verksamhet nämner Sven-Harry Karlsson flera stora projekt i Sundbyberg.
Dessutom har man nyligen byggt ett antal hyreshus vid Vasaparken i Stockholm.
– Det är inte lönsamt att bygga hyresrätter, men det är ändå hyresrätter, säger Sven-Harry Karlsson om dessa.
Hälften av hyreskontrakten har gått till bostadsförmedlingen, och andra hälften till kulturpersonligheter som hört av sig till Folkhem. Vilka dessa kulturpersonligheter är säger Karlsson att han inte vet.
Hur ska Stockholms bostadsbrist lösas?
– Jag har kämpat med Boverket i tio år för att få dem att tillåta mindre och enklare bostäder, förklarar Sven-Harry Karlsson.
– Stockholm ser ju annorlunda ut än Karlskrona, säger han med hänvisning till var Boverket ligger och reglerna utformas. I huvudstaden, menar Karlsson, vore många nöjda med en central lägenhet även om den hade ett lite mindre kök. Inte minst eftersom många äter sin huvudsakliga måltid ute.
Han verkar brinna för frågan, och säger att det borde tillåtas lägenheter med trinetter även för icke-studenter.
– Men en arkitekt i stadsmiljörådet som jag tog upp frågan med var absolut emot: hon bjöd hela släkten på söndagsmiddag varje vecka och tyckte därför att alla borde ha stort kök.
Sven-Harry Karlsson anser att nuvarande normer leder till segregering:
– Man får hoppas att de ändrar på normerna: man vill ju inte uppleva bara svarta kostymer med vita skjortor i stan, säger han om den befarade demografin.
Richard Berghs klassiska målning Nordisk Sommarkväll uppges vara målad på Ekholmsnäs. Av mäkleriet Skeppsholmens bilder framgår dock att det verandaräcke som Prins Eugen och Karin Pyk står vid på målningen i verkligheten är ett balkongräcke – utan de pelare prinsen och hans väninna står lutade mot. Dessa finns under räcket i verkligheten (se fotografi ovan).
– Jo, men han flyttade på pelarna, förklarar Sven-Harry Karlsson detta. Även räckets annorlunda form förklarar han med konstnärlig frihet.
– Men bryggan man ser i bakgrunden är exakt densamma.
En tidigare ägare till Ekholmsnäs var Lars Amundsen, antarktisresenären Roalds brorson, som 1928 grundade limföretaget Casco med bistånd av Marcus Wallenberg.
*Se bilder inifrån Ekholmsnäs genom att klicka på länken nedan.*
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.