Forskaravhopp och censurkritik.
Storbråk på SNS
Mest läst i kategorin
Strax efter publiceringen av en debattartikel i Dagens Nyheter lämnar nu forskningschefen Laura Hartman Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS.
Artikeln ifrågasatte svensk privatiseringspolitik och fick stor uppmärksamhet.
Idag meddelar SNS att Laura Hartman lämnar sin tjänst. På studieförbundets hemsida kommenterar vd Anders Vredin avhoppet och meddelar att hon lämnar på egen begäran för att tillträda en tjänst som forskare på nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet.
”Att Laura slutar innebär givetvis ett svårt avbräck. Det innebär dock ingen förändring i SNS ambition att bedriva aktiv och oberoende forskning som bidrar till en bättre debatt om näringslivet och samhället”, säger han i en kommentar.
Till Realtid.se säger Hartman att hon får större forskarfrihet på Uppsala universitet, framförallt vad gäller att diskutera sina resultat.
– Jag går helt frivilligt för att jag vill ägna mig åt min egen forskning och själv få vara med att diskutera och debattera forskningsresultaten.
Det utrymmet är inte lika stort på SNS?
– Nej, det utrymmet är långt större på universitetet, svarar Hartman.
Nu visar det sig att SNS tappar ytterligare ett tungt namn. Statsvetaren Olof Petersson säger upp sig i protest och publicerade på onsdagen ett uppsägningsbrev på sin blogg.
I två år har Olof Petersson varit knuten till SNS som rådgivare i forskningsfrågor. Därtill har han ansvarat för SNS Demokratiråd.
I brevet motiverar han uppsägningen med att SNS begränsar forskares yttrandefrihet:
”I dag sade jag upp mig från SNS. Skälet är interna meningsskiljaktigheter när det gäller SNS-forskares möjlighet att fritt få presentera sina forskningsresultat”, skriver Olof Petersson.
Han påpekar att akademisk frihet består av att söka kunskap samt att dela med sig av sin kunskap och i det senare finns stora brister hos SNS. Detta stämmer inte överens med professorns tidigare bild eftersom studieförbundet brukar vilja kliva ut i offentlighetens ljus för att väcka debatt med nya råd och rön.
”Det var också skälet till att jag en gång lämnade min professur i Uppsala för att börja arbeta vid SNS. Min tid vid SNS har gett mig möjlighet att bedriva storskalig samhällsforskning och att delta i samhällsdebatten med mina resultat och slutsatser”, skriver Petersson.
Han fortsätter:
”Enligt min uppfattning borde det vara självklart att SNS inte begränsar en forskares yttrandefrihet. Men det har nu visat sig att den nuvarande SNS-ledningen har agerat på ett sätt som strider mot den akademiska friheten. Därför lämnar jag min anställning vid SNS.”
Realtid.se söker SNS vd Anders Vredin för en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.