Mobile Life Center har fått 210 miljoner kronor för att bland annat forska om avancerade mobilspel, digitala kameror och betalningsmodeller för mobiltjänster. Projektet backas upp av bland annat Vinnova, Ericsson och Stockholms universitet.
Startsignal för Mobile Life Center
Mest läst i kategorin
Mobile Life Center slår upp sina portar i Kista i februari. Det är många telekombolag som redan nu vill få reda på vilken mobiltjänst som kommer att bli den riktigt stora tjänsten i framtiden. Även Mobile Life Center försöker bland annat hitta svaret på den frågan.
Under tio års tid ska mellan 20 till 30 personer forska kring framtidens mobiltjänster och Oskar Juhlin är en av de fyra personer som ska leda arbetet på Mobile Life Center.
– Det vi forskar på är mobila tjänster som kommer att finnas om fyra till fem år. Jämför man med det utbud som i dag finns på fast internet är det tyvärr mycket färre tjänster och dessutom mycket dyrare att köpa mobila inernettjänser. Det behövs fler tjänser som utgår från att människan är mobil för att få igång intresset från den breda allmänheten, säger Oskar Juhlin.
Ett exempel som Mobile Life Center tittar på är spel som man kan spela i bilen.
– Spelet äger rum längs vägen när du åker i en bil. När man passerar olika byggnader och miljöer så kan detta bli en del av spelet. När telefonen riktas mot till exempel en kyrka kan det i spelet ske ett inbrott i kyrkan. Man utnyttjar alltså den omgivning som man befinner sig i just då.
Tjänsterna ska vara enkla att utföra. De ska baseras på att man träffar människor och kommunicerar med andra människor. Bara genom en enkel gest med mobiltelefonen ska du kunna skicka meddelanden till en vän i närheten.
Mobile Life Center tittar också på inbyggda digitala kameror med filter som bland annat ska kunna visa värme eller om ljudet är högt omkring personen.
– Men vi tittar även på betalningsmodeller. Ett problem för att de mobila tjänsterna inte kommit igång riktigt är för att tjänsterna är för dyra, säger Oskar Juhlin.
Enligt Oskar Juhlin är forskningsanslaget som Mobile Life Cener fått ett av de längsta han hört talas om.
– Totalt ansökte runt 150 center om att pengar av Vinnova för forskning. Av dessa valdes 15 forskningscenter ut. Vi var en av dem. Men Vinnova står bara för en tredjedel av anslaget. Företag inom telekomindustrin står för ytterligare en tredjedel och resten kommer från olika forskningspartners, säger Oskar Juhlin.
Stockholms universitet är huvudman för projektet men även Interactive Institute och Swedish Institute of Computer Science, Sics, står bakom projektet. Från telekomindustrin stöttar tunga spelare som Ericsson, Sony Ericsson, Microsoft och Telia Sonera.
– Vi skriver kontrakt med dem och jag vet inte exakt hur detaljerna kommer att se ut, men företagen kommer givetvis att få ta del av forskningsresultaten, säger Oskar Juhlin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.