Juli bästa månaden sedan 2008 för Europa, enligt Blackrock.
Stark utveckling för ETF:er i juli
Mest läst i kategorin
Under juli fick börshandlade produkter (Exchange Traded Funds) globalt inflöden på 32 miljarder dollar, där framför allt globala aktieprodukter ledde tillväxten.
Även USA-produkter hade ett stark flöde främst på grund av large cap-aktier.
Det skriver förvaltaren Blackrock i sin senaste Exchange Traded Product Landscape Snapshot.
Investerare visar fortfarande stort intresse för aktie-ETF:er i Europa samt generellt inom de utvecklade länderna, samtidigt som obligationer inom tillväxtmarknader är fortsatt attraktiva, framgår det av rapporten.
Bland de nya trenderna märks ett större inflöde till aktie-ETF:er inom tillväxtmarknader och Japan.
Inflöden på 13,2 miljarder dollar till den europeiska ETF-branschen gör juli till en osedvanligt bra månad, enligt Geir Espeskog, Nordenchef på Blackrocks ETF-verksamhet iShares.
– Juli var en av få månader då den europeiska ETF-branschen såg inflöden på över 10 miljarder dollar, vilket gör det till den bästa månaden i Europa på sex år, säger han.
Aktier ledde utvecklingen trots att juli generellt sett är en stillsam månad för investeringar. Där gick 27 miljarder dollar totalt under månaden.
– Inflödet till aktie-ETF:er i tillväxtmarknaderna ökade för fjärde månaden i rad och uppgick till 6,3 miljarder dollar i juli. Vidare sågs efter ett antal lugna månader även ett ökat intresse för japanska aktier i juli, och inflödena i japanska aktie-ETF:er uppgick till 1,5 miljarder dollar, säger Espeskog.
Den motsatta utvecklingen upplevs inom high yield ränte-ETF:er, där utflödet var på 3,3 miljarder dollar. Trots ett mindre inflöde än aktiemarknaden var utvecklingen för ränteprodukter stabilt i övrigt.
– Den övergripande trenden rörande ränte-ETF:er är att intresset för USA är lägre än Europa. Intresset för högavkastande, amerikanska företagsobligationer minskar, medan aptiten för breda obligationer kvarstår. Det totala inflödet till ränte-ETF:er uppgick till 2,8 miljarder dollar i juli, vilket till stor del drevs av europeiska obligationsprodukter, säger Espeskog.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.