Småsparare ska inte sitta stilla i båten när börsen gungar, vilket de inte heller gör. Tvärtom så agerar de rationellt, och mindre placerare är inte några förlorare jämfört med institutionerna.
"Småspararna inga förlorare"
Mest läst i kategorin
Det menar Claes Hemberg, som är informationschef hos nätmäklaren Avanza, som är den mäklare som har flest småsparare, och som också gör flest affärer på Stockholmsbörsen.
– Att man som sparare ska sitta still i båten när det är oroligt är en myt som ofta odlas av många storbanker, eftersom de inte vill tappa fondsparare. Men numera ser vi att mindre placerare inte följer det rådet, säger Hemberg, som menar att småsparare istället agerat mycket rationellt under den senaste veckans börsnedgång.
– De har faktiskt aldrig varit så aktiva som nu, och de har både sålt och köpt, fortsätter han, och menar att det är positivt att även mindre aktörer ser att de kan påverka situation, vilket de alltså också gör.
Enligt Hemberg har många sparare de senaste dagarna breddat sina innehav. De har till exempel minskat koncentrationen av telekomaktier. Samtidigt har de köp mer ”vanliga” industriaktier.
Och när det gäller fonder så var det många som gick ur Kinafonder under förra veckan, medan de flesta sålde Sverigefonder i slutet av förra veckan och inledningen av denna.
– Kinafonder har stigit med 60 procent det senaste året, och då kan det vara ett bra läge att nu ta hem vinsten, säger Hemberg som ändå tror att Kinafonder kommer att fortsätta att gå mycket bra på sikt.
– Däremot har många fondsparare varit lite för mycket inriktade på Sverige, men det är nu på väg att ändras, fortsätter han.
Hemberg ser ingen likhet mellan de senaste dagarnas börsnedgång och nedgången år 2000. Den gången var en nedgång inom en specifik sektor – ”IT-kraschen” – som drev fallet. Något sådant ser vi inte i dag, och med tanke på den starka världskonjunkturen så är Hemberg trots allt optimism vad gäller den långsiktiga utvecklingen.
– Det fortsätter upp i Kina och Indien, tror han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.