Sverige har idag två stycken medlemsorganisationer för ekonomikonsulter såsom revisorer och redovisningskonsulter. Samtidigt förändras branschen radikalt på grund av digitaliseringen. Nu har det blivit dags att skrota gamla motsätningar och slå samman de båda medlemsförbunden, skriver Mattias Segerbrand, kreativ ledare, Saldo Redovisning – vinnare av Årets Framtidsbyrå 2017.
Skrota motsättningarna mellan FAR och SRF – slå ihop förbunden
Mest läst i kategorin
Sverige har idag två stycken medlemsorganisationer för ekonomikonsulter såsom revisorer och redovisningskonsulter. Traditionellt har det varit uppdelat mellan revisor eller redovisningskonsult. FAR som tidigare har gjort en lyckad sammanslagning med SRS har varit den som revisorer har lutat sig mot och SRF den som redovisningskonsulter lutat sig mot.
Branschen har under många år varit under förändring och är det fortfarande dels via digitalisering, vilket har omkullkastat mångas arbete och inriktning, och dels via lagar såsom den avskaffade revisionsplikten för mindre bolag. (Cirka 70 procent av alla aktiebolag behöver inte en påskrivande revisor enligt dagens lagkrav.)
FAR har 5 100 st medlemmar varav 3 000 stycken revisorer, 1 600 stycken redovisningskonsulter, resten är specialister och lönekonsulter.
SRF har cirka 5 000 stycken medlemmar mestadels redovisningskonsulter.
Idag finns det cirka 22 000 stycken bolag inom revision och redovisning varav mer än hälften idag är ensamkonsulter. Totalt skapar vi arbeten för cirka 40 000 stycken personer inom vår bransch i vårt avlånga land.
Betydelsen för denna bransch är otroligt viktig för hela Sveriges välmående då 90 procent av alla bolag idag har en revisor eller/och en redovisningskonsult kopplad till just sitt bolag. Det ger alla dessa bolag ett bollplank, professionell expertis i skatter, utveckling, rådgivning som är extremt viktigt för att bygga en starkare framtid.
Branschens alla medarbetare känner detta, även om inte alla kan eller vet hur man skall agera mot sina kunder, nya aktörer, små som stora, som är snabba i rörelsen tar en allt större plats i detta lyckohjul.
Branschens utveckling gör att det är en av de mest intressanta branscherna i dagens företagarklimat i Sverige.
Inte bara för sin egen utveckling utan verkligen för alla sina kunders utveckling. Här finns en enorm marknad att mätta. Tillsammans och med rätt verktyg kan detta göra att Sverige som land får en företagarutveckling och företagarkultur som aldrig tidigare skådats.
Företag i alla led kan öka sina vinster, anställa fler och skapa en framtid där varje företagare kan välja sin egen väg. Vissa önskar mer fritid, andra önskar större vinster, eller hur du nu själv vill forma detta för din egen framtid.
Hur kommer vi då dit?
1. Lägre trösklar för att våga starta eget företag
Först vore det önskvärt ifall våra politiker tillsammans med oss kan arbeta fram verktyg som gör det lättare med lägre insteg för att starta företag, anställa fler personer, våga riska mer helt enkelt.
Att driva företag handlar mycket om att våga, våga riska. Kan denna risk minska en aning skapar vi direkt en större vilja att fler startar bolag och därigenom skapar flera arbeten.
2. Anpassa lagstiftningen till det digitala Sverige, samla all ekonomisk information i en gemensam hub.
Varför måste alla företagare lämna in sin redovisning i diverse deklarationer löpande till Skatteverket och varför måste alla Aktiebolag lämna in en årsredovisning? Detta måste anses vara helt förlegat. Årsredovisningen är Sveriges mest onödiga dokument.
Bolagsverket slår sig på bröstet idag för att dom försöker digitalisera inlämnandet av årsredovingen. Men vakna Bolagsverket! Det är 2018, ta bort den helt.
Skapa en hub där alla ekonomiska siffror från våra företagare direkt från ekonomiprogrammen i realtid samlas, låt Skatteverket få hämta just den information som behövs för att skatter skall landa i rätt tid och på rätt plats och låt Bolagsverket hämta de uppgifter som behövs för den information som behövs till dom landar i rätt tid och på rätt plats, detta skall även kunna gälla till exempel Tullen och till exempel SCB.
Allt kommer in per automatik och i real tid och dessutom till en plats – hub, detta skulle spara en enorm kraft för alla. Företagare och konsulter kan istället få chansen att fokusera på uppgifter som verkligen gör skillnad såsom utveckling av Sveriges Näringsliv.
3. Ta bort okloka regelverk som hindrar revisorer och redovisningskonsulter att effektivt arbeta ihop i gemensamma bolag.
Viktigt är också att vår bransch tar ytterligare steg mot rådgivning och hjälper våra kunder till en starkare väg i företagandet, fler i branschen behöver kliva ur sin kontrollkostym för att därigenom ta sin fantastiska kunskap om företag för att istället våga och kunna lägga kraft på utveckling av sina kunder och även sitt eget bolag.
Här måste vi hitta en lagstiftning som lättar upp vissa delar för att få detta i funktion. Kontrollfunktioner tex i ett företag behöver bli mer automatiserade för att inte behöva vara beroende av en mänsklig kraft. Vi har inte brist på teknik idag. Förhållandet kombiuppdrag måste bort, för att revisorer och redovisningskonsulter skall kunna arbeta i en friare form för att skapa en dynamik hos alla gemensamma kunder.
Att driva en byrå som kombibyrå kräver ett regelverk som inte är hälsosamt i dagens företagarvärld i Sverige.
Vi måste ruska om och tänka nytt för att hitta en utveckling där företagen ännu starkare kan bidra till Sveriges utveckling, för det är precis där detta land har sin styrka.
Revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter, skatteexperter och jurister med flera sitter på en enorm kraft och kunskap tillsammans som kan ta alla Sveriges bolag till nya höjder.
Det går, och ja vi behöver i många led plocka fram ett nytt mindset, redan idag innehar mängder av branschkollegor detta mindset. Varför kan inte revisorer och redovisningskonsulter arbeta ihop i samma bolag utan en massa restriktioner.
Tillsammans är vi fruktansvärt starka och ger alla våra företag en enorm boost för framtiden och samtidigt skapar en större inkomst för landet Sverige. Regelverk måste rätta in sig efter dagens Sverige och dess tekniska utveckling för att visa omvärlden att vårt land och dess företagande skapar utveckling.
Men även vi inom branschen måste rannsaka oss. Vi är sedan gammalt en otroligt konservativ bransch och vi måste kliva ur vår offerkofta genom att sluta gnälla på hur mycket vi arbetar.
Branschen står i ett vägskäl idag där det gamla gardet inte kan/vill/orkar ändra på sig vilket är helt ok, men där vi måste släppa fram den nya generationen med dess inriktning inom service, lust, energi, vilja och utveckling. Det gäller för övrigt inte bara för sitt eget bolag utan framförallt för sina kunder.
Dessutom tar inte den nya generationen på sig den gamla offerkoftan. Här handlar det om att hitta en effektiv arbetsplats med att nyttja den nya tekniken och att balansera detta med att ta betalt för sina tjänster, äntligen kan branschen få rätt betalt för den kunskap och energi som man stoppar in i sitt arbete.
Det är verkligen på tiden.
4. Slå ihop FAR och SRF, omgående
En annan kraft med en påverkan som borde vara en jordbävningsstor skillnad är att vi idag har två branschorganisationer, FAR och SRF som inte drar åt samma håll och som bedriver sina egna verksamheter med en enormt hög svansföring. Detta måste stoppas å det kraftigaste. Krafter i dessa medlemsorganisationer skyller på varandra varför man inte har en gemensam syn på innehåll och utveckling.
Under åren 2009-2017 fanns ett visst samarbete inom ämnet Reko där branschen skulle ha ett lika förhållningssätt till vår allas redovisning men även för vilka kriterier branschen skulle hålla sig till utbildning av nya rekryter och hur branschens auktorisation av konsulter skulle se.
2017 kollapsar detta samarbete helt och de två, FAR och SRF, går åt olika håll. Ett av de minst genomtänkta beslut som branschen har sett på många år. Jag läser i den tidigare generalsekreteraren för FAR, Dan Brännströms bok ”Mitt liv som FAR” om att det har funnits, men bara som idé och via samtal, tankar om en sammanslagning, men att kanske deras höga svansföring inte gjorde detta möjligt.
Skall vi få en styrka, kraft, utveckling kommer ett samarbete men helst en sammanslagning att vara nödvändig.
I två olika organisationer sitter idag ett antal representanter för den äldre generationen som måste bytas ut för att släppa in de nya mer effektiva och framtidsinriktade individer som denna bransch behöver. FAR och SRF måste ta till sig ordet Våga, detta för att utvecklas. Ingen kommer ihåg en fegis. Om inte ni kan hitta den formeln tillsammans så använder ni fel strategi, byt då strategi.
FAR:s nya ordförande, Johan Rippe, slängde tyvärr in ytterligare bränsle i den stora sprickan mellan FAR och SRF med att påpeka att FAR ”har ett bättre erbjudande än SRF”. Detta har SRF:s ordförande, Katarina Klingspor, svarat på genom att tillrättavisa FAR med uttrycket ”FAR bör fokusera på revisorer”.
Pajkastning och sandlåda som närmast liknar vår politiska förtroendevalda inom riksdag och regering. Detta är en helt idiotisk inställning ifall vi skall enas och utnyttja styrkan tillsammans. Gör om och gör rätt.
Framtiden stavas samarbete. Skärp er FAR och SRF, skall ni göra medlemsnytta där vi tillsammans kan och skall skapa den mest intressant bransch Sverige någonsin har skådat och för att verkligen få denna tanke slagkraftig så krävs det att ni samarbetar och slutar att skylla på varandra till varför ni idag inte samarbetar.
Vårt förslag är att ni absolut borde slå ihop er för att just skapa denna kraft som kan hjälpa och utveckla alla medlemmar och samtidigt ställa krav politiskt för ett starkare företagarsverige. Det är just det vi alla behöver och verkligen önskar:
Lägre trösklar för att våga starta eget företag.
Anpassa lagstiftningen till det digitala Sverige, samla all ekonomisk information i en gemensam hub.
Ta bort okloka regelverk som hindrar revisorer och redovisningskonsulter att effektiv arbeta ihop i gemensamma bolag.
Slå ihop FAR och SRF, omgående.
Mattias Segerbrand
kreativ ledare, Saldo Redovisning – vinnare av Årets Framtidsbyrå 2017
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.