Stockholms Läns Landsting är precis på väg att fastställa listan på storföretag från hela Europa som tävlar om att få bygga sjukhuset Nya Karolinska Solna för 14 miljarder.
Skanska slåss om mångmiljard-sjukhus
Mest läst i kategorin
Svenska byggjätten Skanska är en av medtävlarna.
– Vi har naturligtvis alltid ambitionen att vinna de upphandlingar som vi är med i, så även i detta fallet, säger Skanskas presschef Peter Gimbe.
Han pekar på att Skanska är en av världens största sjukhusbyggare.
– Vi är idag stora på att bygga sjukhus i bland annat USA, Storbritannien, Sverige och resten av Norden.
– I Storbritannien har vi byggt och är med som delägare i flera stora sjukhus som handlats upp genom OPS-modellen (Offentlig Privat Samverkan), eller PFI som detta kallas i USA.
– Det är en viktig erfarenhet inför upphandlingen av Nya Karolinska Sjukhuset. Det är därför naturligt för Skanska att vara intresserat av detta projekt och vi har ambitionen att vara med i den här upphandlingen.
Särskilt praktiskt vore det för Skanska att få ordern, eftersom byggbolaget har sitt globala huvudkontor i Solna precis norr om Stockholms innerstad bara ett stenkast ifrån där sjukhuset ska byggas.
NKS är nydanande på flera sätt, enligt Annika Sandström som är sitter i Stockholms landstingsfullmäktige.
Dels kommer hela sjukhuset att byggas med patienten i centrum och att alla läkare och specialister ska komma till varje patient som kan ha flera sjukdomar, i stället för att patienterna ska irra runt bland en massa olika avdelningar för olika sjukdomar.
Dels kommer sjukhuset ekonomiskt att läggas upp som ett OPS-projekt, vilket enligt Wikipedia betyder att privata företag tillåts finansiera, bygga och driva offentliga anläggningar såsom vägar eller sjukhus.
Som Sandström uttrycker det, innebär OPS i det här fallet att den som vinner upphandlingen får ta hela den ekonomiska risken och bygga sjukhuset, som sedan hyrs ut till landstinget.
Målet är att sjukhuset ska stå klart år 2015. Det ska ha plats för 600 patienter, vilket kan låta lite. Men tanken är att varje patient inte ska stanna så länge.
NKS informationschef Thomas Philipp påpekar i efterhand att det i och för sig är 600 vårdplatser för ”sluten vård”, men därtill kommer 100 platser ”i öppen miljö” och ytterligare 100 i form av ett så kallat ”patienthotell”.
Alla sjukhusets patienter kommer inte heller att behöva egen sängplats, utan planen är att det väntas bli ett ”patientflöde” på 1.600-1.800 patienter om dagen för NKS.
Han bekräftar att den preliminära anmälningsrundan för anbudsgivare som vill bygga sjukhuset, håller på att avslutas. Nu tar den formella anbudsperioden vid, där anmälda anbudsgivare ska komma med sina konkreta förslag utifrån kravspecifikationen på 2.000 sidor.
Kravspecifikationen presenteras i mars. Sedan ska anbudsgivarna få ett halvår på sig att ta fram sina formella anbud, som sedan ska utvärderas under hösten i år.
Den slutliga vinnande anbudsgivaren väntas bli utsedd våren år 2010, varpå byggstart väntas i mitten av år 2010. Byggtiden pågår sedan åren 2011, 2012, 2013 och 2014, med premiär för sjukhusets första verksamhet i december år 2015.
Upphandlingen avser såväl byggandet av själva sjukhuset, finansieringen av byggandet, samt kringtjänster såsom drift och underhåll under ett antal år, samt städning, transporter och trädgårdsarbete.
Arbetet med upphandlingen pågår just nu för fullt i landstinget.
– Vi håller just nu på att arbeta med det stora sjukhuset – att handla upp den tjänsten, säger Sandström.
Kostnaden väntas uppgå till 14 miljarder kronor.
– Det är mycket spännande. Vi är inte färdiga än, så det blir spännande att se var det landar, om vi får ihop det.
– Hur det kommer att bli exakt, vet vi knappt själva ännu.
Även om upplägget inte är helt klart, blir det ett helt nytt sjukhus i området kring Karolinska sjukhuset i Solna precis norr om Stockholms innerstad.
Det nya kommer att ligga närmare hela högskoledelen Karolinska institutet, fast på andra sidan vägen.
År 2015 är det sagt att projektet ska stå klart.
Idén är att det ska vara en så kallad ”OPS-upphandling” med en blandning av offentliga och privata intressen.
– Tanken är att en aktör bygger sjukhuset och tar risken, och så hyr landstinget. Det är inte helt enkelt att få ihop, säger Sandström.
Frågan behandlas i landsstingsstyrelsen men även i ett särskilt utskott.
– Redan för tio år sedan kom vi fram till att det är lika dyrt att lappa och laga de hus som står där nu, som att bygga nytt.
Då bestämdes att det skulle göras ett försök med en bättre lösning.
– Allt går framåt.
Gamla Karolinska är enligt Sandström byggt utifrån riktlinjer från ”farbröder” som njurföretaget Gambros grundare Holger Crafoord och andra, där allt är uppdelat utifrån olika avdelningar beroende på sjukdom.
– Men verkligheten är att en patient kan ha flera sjukdomar. Det är inte bara neurokirurgi eller cancer eller barnsjukhus som behövs.
– Kvalificerad vård kräver att många specialister involveras. Som det är nu sitter var och en i sin egen ”by”, vilket inte är anpassat för patienterna.
– Med det nya sjukhuset blir det kul att bygga något helt utifrån patienten.
Det nya sjukhuset får plats för 600 patienter.
Det låter inte så mycket?
– Nej, men patienterna ska inte ligga inne så länge.
Bolag från hela Europa deltar enligt Sandström i upphandlingen.
Kan du nämna några namn?
– Nej, jag får inte. Inom några månader lär det väl bli officiellt.
Ännu finns det möjlighet för hugade bolag att lämna anbud.
– Ja, det kan man väl om man vill.
Vissa tidsfrister är fastlagda som måste hållas.
– Helst ska det nya sjukhuset stå färdigt år 2015, så man måste börja någon gång. Det tar lång tid att få klart.
Sandström anser det generellt är mycket stora utmaningar att jobba med sjukhus.
– Sjukvården är mission impossible. Det är det svåraste du kan ägna dig åt.
Varför?
– Det handlar om döden, och kvalificerade, begåvade människor som drar åt sitt håll. Det är inte helt lätt att få ihop. Kraven, förväntningarna och behoven är omättliga.
Realtid.se har sökt NCC för att fråga om de är med och tävlar om NKS-ordern. Peabs informationschef Gösta Sjöström skulle ta reda på om Peab är med.
– Jag vet inte på rak arm. Jag har inte hört något om NKS sedan i höstas, säger han.
Tyska byggjätten Bilfinger Berger är aktiv i Sverige och tar order här.
– Men vi är inte med och bjuder på NKS, för vår organisation här fokuserar på anläggningsprojekt såsom vägar, broar och tunnlar, säger Anja Krook som är talesperson för Bilfinger i Sverige.
Krook hänvisar dock till det tyska moderbolaget Bilfinger som med sin organisation kanske är med och bjuder på NKS.
– Moderbolaget bygger hus precis som Skanska, men vi med vår organisation här gör inte det, säger Krook.
Enligt henne är Bilfinger Berger ett av de största byggbolagen i Europa.
– Ja, vi är i nivå med Skanska.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.