Realtid

SEB: "Världen håller på att bromsa in"

Alla nyheter om tillväxten i den amerikanska, kinesiska och europeiska ekonomin påverkar börsens utveckling, säger Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB.
Alla nyheter om tillväxten i den amerikanska, kinesiska och europeiska ekonomin påverkar börsens utveckling, säger Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB.
Margaret von Platen
Uppdaterad: 27 dec. 2018Publicerad: 27 dec. 2018

Förväntningar om konjunkturen och den låga helgomsättningen på Stockholmsbörsen avgör börshandelns utveckling de närmaste dagarna enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. För 2019 fortsätter osäkerheten i takt med att den globala tillväxten väntas sakta ned.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste dagarna har börserna världen över svängt kraftigt. Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist  beror det på en osäkerhet vad gäller konjunkturen. Till det kommer framtida handelskonflikter och Brexit.

– Dessutom är vi inne i en helgstyrd handel. En lägre omsättning ger större genomslag på aktiekurserna, säger Robert Bergqvist.

Den 27 december förra året var till exempel omsättningen på Stockholmsbörsen drygt 12,3 miljarder kronor. I år är omsättningen den 27 december vid 15-tiden drygt 8 miljarder kronor.  

Volatilitetsindex VIX, även kallat skräckindex, ligger på 32 – ett ganska högt värde som tyder på hög osäkerhet i marknaden. VIX-index är uppbyggt på handeln i indexoptioner i den amerikanska storbolagslistan, S&P 500. Det anses mäta förväntningar på volatiliteten eller ryckigheten i börsindex under nästkommande 30 dagar.

En normal volatilitet ligger mellan 15 och 20. Tidigare under året har vi haft låg volatilitet och då talar vi om ett VIX på 10-15.

Robert Bergqvist berättar att när VIX var uppe som mest under finanskrisen 2007-2008  kunde indexet tangera 100 under en dag. Och efter 2008 kunde det komma ”spikar” (uppgångar under en enskild dag) på 50.

Vad blir avgörande för börsen i framtiden?

– Vad aktörerna tror om den globala tillväxten. Världen håller på att bromsa in. Men vi söker svar på hur mycket den bromsar in. Alla nyheter om tillväxten i den amerikanska, kinesiska och europeiska ekonomin påverkar.

ANNONS

Robert Bergqvist är mest orolig över ekonomierna i Europa och Kina.

– Kinesisk ekonomi bromsar in men den kinesiska statsapparaten har så många möjligheter att stimulera ekonomin. Den kan öka de offentliga utgifterna eller tillföra mer krediter till ekonomin. Jag bedömer inte läget som allvarligt så länge som jag inte ser att de kinesiska makthavarna tar till dessa extra medel. Än så länge är det lugnt.

Hur ser ekonomin ut i Sverige?

– Inköpschefsindex som kom för Sverige i början på december ser bra ut. Företagen känner sig nöjda. Orderböcker är fyllda. Det som oroar de svenska företagen är vad som händer 2019.

Den 3 januari kommer siffror för ett liknande index för USA, ISM (Institute for Supply Management). Det baseras på 300 tillverkande företag i USA. Det senaste som publicerades visade ett bra momentum i amerikansk ekonomi.

Slutligen vad tror du om 2019?

– Hela 2018 har präglats av ett mer defensivt och försiktigt agerande bland globala investerare. Man har till exempel valt att övervikta mängden likvida medel. Eftersom den globala tillväxten väntas bromsa in ytterligare lär svängningarna på börserna fortsätta. Men med tanke på att börserna fallit har också aktier blivit relativt sett mer attraktiva som tillgångsslag. 2019 får utvisa om investerare vågar ta steget och använda likviditeten till nya aktieköp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Margaret von Platen
Margaret von Platen
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]