Strejker och haverier har sänkt SAS-aktien de senaste månaderna med 35 procent.
SAS vinst väntas rasa
Mest läst i kategorin
Kvartalsrapporten som presenteras i veckan blir en dyster läsning för aktieägarna.
SAS lyckades redovisa en vinst på knappt 300 miljoner kronor för förra året trots att piloter och kabinanställda strejkade flera gånger.
Förhoppningarna om att årets vinst skulle lyfta rejält fick sig snabbt en törn efter strejkerna bland de danska och svenska kabinanställda i våras.
SAS förlorade 477 miljoner kronor före skatt under årets första kvartal, men tjänade 800 miljoner kronor det andra kvartalet trots att strejkerna kostade bolaget 300 miljoner.
Men optimismen ökade i somras sedan SAS lyckats komma överens med de stridslystna danska pilot- och kabinfacken om fredsplikt. Och det nya sparprogrammet på 2,8 miljarder kronor ska på sikt lyfta helårsvinsten till 4 miljarder kronor.
Därför verkade förutsättningarna ändå rätt goda för resultatutvecklingen fram till årsskiftet, främst med tanke på den starka flygkonjunkturen.
Därför kom haverierna som drabbade några av bolagets Dashplan som en ny kalldusch för SAS varumärke och för bolagets resultatutveckling.
SAS har krävt en halv miljard kronor i skadestånd av den kanadensiska tillverkaren Bombardier, varav 200 miljoner är uppskattad varumärkesskada för de skador och intäktsbortfall som bolaget drabbades av i den första omgången Dashhaverier.
Dessutom tillkommer kostnader på 400 miljoner kronor för det senaste Dashhaveriet, som ju också inneburit att SAS helt beslutat sluta flyga med sina 27 Dashplan.
Därför väntas SAS vinst för tredje kvartalet ha smält ihop rejält. Vinsten för tredje kvartalet förra året landade på knappt en miljard kronor och det mesta pekar på att SAS resultat för tredje kvartalet i år blir runt 500 miljoner kronor, tror bedömare som TT talat med.
SAS-aktien har i takt med Dashhaverierna rasat med drygt 35 procent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.