Realtid

Så gick det för Nordeas satsning på venture capital

Foto: TT
Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 16 dec. 2020Publicerad: 16 dec. 2020

Genom storsatsningen för fyra år sedan skulle Nordea ta upp kampen mot SEB Venture Capital – men resultatet blev istället en rejäl intern omstöpning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av 2017 presenterade Nordea med buller och bång satsningen Nordea Ventures, som skulle fokusera på startupbolag i fintechbranschen.

I pressmeddelanden talade Casper von Koskull, Nordeas dåvarande vd och koncernchef, om att banken skulle spela en aktiv roll i utvecklingen av ny teknologi för finanssektorn, och vara med från början.

– Det handlar inte bara om att stå för kapitalet, utan också om att samarbeta med företagen och dela med oss av vår expertis. Det här är bra både för Nordea och de företag vi investerar i, men framför allt är det bra för kunderna, sa Casper von Koskull då.

Ett av de första bolag som Nordea investerade i var Tink som igår, den 15 december 2020, skrotade sin populära ekonomiapp. Under 2016 investerade Nordea i presentkortsappen Wrapp – en investering som dock inte gick så bra. Samma år startade banken ett acceleratorprogram, Nordea Startup Accelerator. Betalo, Sigmastocks, Volumental och Lensway är ytterligare exempel på några av de bolag som Nordea tecknade samarbetsavtal med eller investerade i.

Kort sagt: Nordea hade många ambitiösa satsningar på gång, och det var uppenbart att Nordea ville ta upp kampen mot SEB Venture Capital och andra liknande aktörer.

Sedan dess har dock Nordea ändrat inriktning. Nordea Ventures har i det närmaste helt försvunnit från företagets webbplats och från och med i år drivs denna typ av investeringar istället direkt av Nordeas affärsområden. Det sker med stöd av olika gruppfunktioner såsom M&A och Group Legal. Det säger Carl Hemeren, presskommunikatör på Nordea, till Realtid.

– Allt utgår från att ha kunden i centrum på bästa sätt. Samarbeten, investeringar och partnerskap kring fintechbolag är ett område som vi följer noga och är engagerade i för att möta kundernas förändrade krav och behov. Exempelvis investerade Nordea nyligen i TestaViva, säger Carl Hemeren.

TestaViva är en dansk webbtjänst där användare digitalt kan upprätta testamenten, fullmakter och andra viktiga juridiska dokument. Nordeas investering skedde i september, men storlek på investeringar och framtida investeringar är dock inget som Nordea vill kommunicera externt.

ANNONS

– Exakt hur framtiden ser ut vet vi så klart inte, men Nordea har valt att försöka hantera den osäkerheten genom att vara med på många olika områden, dels genom investeringar, dels genom samarbeten. På resans gång får våra kunder samtidigt möjligheten att välja de tjänster som tilltalar dem på bästa sätt, säger Carl Hemeren.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]