"Vi följer lagen."
Så försvarar Telia-vd:n samarbeten med diktaturer
Mest läst i kategorin
Lars Nyberg levererade ett starkt resultat för 2010 års fjärde kvartal. Ett resultat som till stor del drivs av diktatorsstaterna i Eurasien.
Bara i Uzbekistan ökade omsättningen med över 20 procent under fjärde kvartalet.
Uzbekistan, Kazakstan och Vitryssland rankas alla som några av världens mest korrupta länder av människorättsorganisationen Transparency International. TeliaSonera verkar i alla tre länderna.
– För ett par år sedan var vi lite mer tveksamma till Eurasien. I dag är de länderna jätteviktiga för oss. Det är fantastiskt roligt att de levererar så goda resultat, säger Lars Nyberg.
Som exempel på Telias fokusering i regionen kan nämnas att bolaget köpte ytterligare 20 procent i sin partner Ucell i Uzbekistan av lokala bolaget Takilant Ltd för 1,5 miljarder kronor förra året.
Men enligt människorättsaktivister kontrolleras Takilant av den ökände styrande diktatorn Islam Karimov. TeliaSonera hävdar att så inte är fallet.
TeliaSonera är också indirekt storägare i vitryska telefonbolaget Best, som anklagas för att medverka i Lukasjenko-regimens buggning av oppositionen.
Många av de länder där TeliaSoneras dotterbolag verkar styrs också av diktatorer. Hur skulle TeliaSonera hantera en situation liknande den i Egypten – till exempel om ett lands regim skulle släcka ner mobilnätverket?
– Det finns lagar i de flesta länder som ger myndigheterna rätt att släcka ner mobilnätverk och avlyssna. Vi följer de lagarna, säger Lars Nyberg.
Och ni är maktlösa inför dem ?
– Tja, maktlösa. Vi är i en verksamhet där man får en licens och där det finns lagar som säger att myndigheterna har vissa rättigheter – och det vet man när man går in i den businessen.
Det är värt det ?
– Ja, absolut, säger Lars Nyberg.
Johanna Petersson Cervenka
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.