Realtid

Revisionsjättar slipper upptaxering

Sara Johansson
Uppdaterad: 13 feb. 2015Publicerad: 13 feb. 2015

UPPDATERAD ”Detta innebär i förlängningen att de övriga utredningar som bedrivs i samma fråga läggs ned”, säger Tomas Algotsson på Skatteverket efter beskedet att PWC-domen inte överklagas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PWC, och i förlängningen ett flertal andra partnerägda företag, vinner slutligen en stor prestige-seger. Detta då Skatteverket väljer att inte överklaga Kammarrättens dom från slutet i december i år.

Skatteverket har hittills drivit linjen att den låga värderingen på PWC-delägarnas aktier är en skattepliktig förmån. Enligt Skatteverket bör aktierna värderas till omkring 35.000 kronor per aktie istället för 10 kronor som är PWC:s prissättning. Men Kammarrätten meddelade i sin dom att Skatteverket inte lyckats bevisa att värdet på aktierna överstiger det som delägarna på PWC har betalt för aktierna.

– Man kan börja med att säga att Kammarrätten har uttalat att Skatteverket inte lyckats visa att värdet på aktierna överstiger det som de har betalt för aktierna. Vår värdering har inte fått genhör hos Kammarrätten och det är en värderingsfråga. Utifrån det har vi gjort bedömningen att det här inte är ett ärende att ansöka om prövningstillstånd hos HFD, säger Tomas Algotsson enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket.

Han menar att ärendet troligen inte ryms inom det som Högsta förvaltningsdomstolen tar upp, det vill säga ärenden som är av prejudikatkaraktär eller grova fel, och tror därför inte att myndigheten kommer att få prövningstillstånd i HFD.

Men domen, som nu kommer att vinna laga kraft, rör inte bara PWC utan hela revisionsbranschen samt även andra typer av konsult- och rådgivningsfirmor som advokatbyråer.

Skatteverket har även inlett formella upptaxeringsgranskningar av bland andra KPMG och EY.

– Detta innebär i förlängningen att de övriga utredningar som bedrivs i samma fråga läggs ned. Vi hanterar samma fråga lika, säger Tomas Algotsson.

Skatteverket och Tomas Algotsson känner dock inte av ett nederlag. Han uppger att under denna resas gång har regeringen gått in och skärpt 3:12-reglerna som har en direkt koppling till upplägget. Han tror därför att denna typ av upplägg inte kommer att bli lika vanlig i framtiden då lagstiftaren har agerat efter dessa rättsprocesser. Regeringen har även tillsatt en utredning kring incitamentsprogram som ska titta på delägarprogrammen, uppger han.

ANNONS

– Jag känner en stor tillförsikt inför detta. 3:12-reglerna har förändrats i skärpande riktning med ett bättre system och vi har en utredning som tittar på detta som ska finna väl fungerade regler som ska komma på plats. Jag tror att detta kommer att lösas utan att HFD behöver inblandas. Det kommer bli ett mer heltäckande system framöver.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]