Patrik Gransäter ser inget fog för golfproffset Gabriel Hjertstedts sågning av Remium-mäklaren Ulf Åslund.
Remium-vd försvarar kritiserad mäklare
Mest läst i kategorin
Realtid.se skrev i en artikel under onsdagen om att Hjertstedt satte in 3-4 miljoner kronor på en aktiedepå som Åslund skulle förvalta, men efter en tid var saldot plötsligt -600.000 kronor.
– Ulf Åslund är en respekterad medarbetare. Han har jobbat 25 år i branschen med goda resultat, säger Gransäter.
– Hade han varit sådan som det står i den andra Realtid.se-artikeln så hade Åslund inte jobbat i branschen. Så hårt är det ju, säger Gransäter.
– Jag kan gå i god för att Ulf Åslund är en god medarbetare.
Gransäter understryker att Remium inte är inblandat i rättstvisten där porrkungen Berth Milton tvistar mot banken Kaupthing på grund av förlorade mångmiljonbelopp vid aktiehandel där Åslund var Miltons mäklare.
Det var i samma veva som Hjertstedts förluster uppstod, och Hjertstedt vittnade i ett tidigare skede av Milton-processen för två år sedan.
– Du har väl gjort research-arbete inför den förra Realtid.se-artikeln på ett bra sätt – det utgår jag ifrån i alla fall. Då vet du att fallet var uppe för behandling i tingsrätten där Milton förlorade. Du får väl gå på det, säger Gransäter.
Förvirring uppstod genom att Ulf Åslund när den förra Realtid.se-artikeln skrevs, angavs vara aktiechef på Remium enligt Remiums internetsajt. Men efter att den artikeln publicerades på onsdagen hade det ändrats plötsligt på Remiums sajt till att Mikael Boberg uppgavs vara aktiechef på Remium.
Men det var en ren slump att ändringen på sajten sammanföll med Realtid.se:s artikel enligt Gransäter.
– Nu har vi anställt Boberg från Kaupthing. Det hade inget att göra med Realtid.se:s artikel över huvud taget.
Bobergs anställning är enligt Gransäter ett led i Remiums satsning på att bli lite bredare och även inrikta sig mer mot privatpersoner som kunder.
– Det har vi inte gjort förr.
Anställningen av Mikael Malmqvist från Nordea och Jan Runestam från Kaupthing ingår också i den satsningen.
– I samband med det är det även naturligt att vi byter chefsskap.
Efter detta har Remium totalt 33 anställda varav 9 aktiemäklare och 3 analytiker.
Remiums inriktning är att vara störst i Sverige på mindre och medelstora bolag som är börsnoterade. Det innebär börsnoterade bolag med ett värde på börsen upp till 2 miljarder kronor.
Det var bröderna Robert och Peter Ahldin som sålde Remium i somras till affärsmannen Gunnar Mannerheim. Gransäter har optioner som ger rätt att köpa en ägarandel på 15 procent i Remium.
Det pris som Mannerheim betalade är inte offentliggjort.
Har ni fortsatt aggressiva tillväxtplaner nu?
– Man får gasa försiktigt i det här börsklimatet vi har nu. Jag tror ju att det finns affärer att göra även i år, framför allt vad gäller mindre och medelstora företag, säger Gransäter.
– Den första handlingsförlamningen i finanskrisen har börjat lägga sig, räntorna har kommit ner, och bankerna är lite mer intresserade av att låna ut pengar. Då kommer affärsvolymerna för oss att även börja öka.
– Även om 2009 kommer att bli ett konjunkturmässigt jobbigt år, så finns det möjligheter att göra affärer.
– Företagen behöver göra affärer. Vissa vill köpa andra företag, andra vill sälja, och det finns företag som behöver rekonstrueras.
– Det finns företag som kanske riskerar hamna i en situation att de måste ställa in betalningarna, och finansiell rekonstruktion kan vara ett sätt att rädda företag.
– Det kan vara företag som är sunda i sig, men har hamnat i en finansiellt dålig situation och måste rekonstrueras. Då kan vår ”corporate finance-avdelning” hjälpa till med det. Är man duktig, med fokuserade och bra medarbetare så tror vi att vi kan spela en viktig roll i detta.
Sådana avdelningar kan även hjälpa företag som vill komma in på börsen.
– Men just nu är det inte många börsintroduktioner längre. Däremot kan vi vara behjälpliga med att ”resa företag” som behöver rekonstrueras.
– Och så kan vi hitta lågt värderade aktier för investerare – både professionella investerare och privatpersoner.
Än så länge har Remium väldigt få privatpersoner som kunder. Någon egentlig gräns finns inte för hur mycket kapital man måste ha för att få bli kund på firman.
– Men man bör väl ha i alla fall en halv miljon kronor, säger Gransäter.
Frilansresearchern Desirée Schein har anfört att Remium har haft sju vd-byten de senaste sex åren, och att Remium fick skarp kritik från Finansinspektionen under 2008.
– Det var före min tid, säger Gransäter som själv nyligen blev vd på firman.
– Men självklart om fel uppstår, så skall detta korrigeras. Vi ska naturligtvis fortsätta att bli ännu bättre. I dagsläget känner jag positivt ”momentum” i den här affären.
Kritiken från Fi handlade om att Remium bland sina kunder hade företag som misskött sig.
– Man ska känna till att våra kunder är många små företag som precis har blivit börsnoterade. Det viktiga för oss är att hjälpa dem att bli börsfähiga och sköta sig bra som börsnoterade bolag.
– Naturligtvis har vi en risk där, men vi får jobba med det. För oss är det viktiga att guida dessa bolag rätt.
Gransäter understryker att Remium inte har haft några kundförluster, och ”i princip” inte har några överbelånade kunder.
– Och så har vi vänt företaget från förlust fram till halvårsskiftet 2008 till en vinst på helåret 2008. Det är inte alla som gjorde det i höstas.
Hur lyckades ni med det?
– Genom att göra fler affärer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.