UPPDATERAD Nu måste kunderna sätta press på storbankerna. "Ingen annan kommer att göra det", säger statsministern. SBAB är först ut med att följa uppmaningen.
Reinfeldt och Borg: "Kräv sänkt boränta"
Mest läst i kategorin
Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat.
– För att Riksbankens sänkningar ska få ett genomslag vidare i hushållekonomin vill det till att bankerna följer med ner, med bostadsräntorna framför allt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Det är viktigt, framhåller han, att man som kund i banken bevakar detta, eftersom konkurrensen inte riktigt fungerar på det sättet att man lätt kan byta mellan banker och agera räntepressare själv.
Menar du att bankkunder ska sätta press på bankerna att sänka räntorna nu?
– Ja, ingen annan kommer att göra det.
Finansminister Anders Borg (M) säger:
– Vi befinner oss nu i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge och i ett nationellt nödläge så sitter vi alla i samma båt.
Han anser att det här inte är tidpunkten då bankerna ska luta sig tillbaka mot räntenettot.
– Det här är en tid för ansvarstagande och en tid för att vi nu får återigen en större exakthet i genomslaget på bostadsräntorna från Riksbankens sänkningar.
– Jag tycker att bolåneräntorna bör ligga på omkring 2 procent, säger Borg och uppmanar landets alla bolånekunder att dra sitt strå till stacken.
– Vill man göra en insats för Sverige kan man ta kontakt med sin bank och kräva lägre ränta. Den här räntesänkningen är inte till för bankernas marginaler, den är till för att rädda fallet i svensk ekonomi.
Någon risk för överhettning ser han absolut inte.
– Den risken är i praktiken obefintlig. Vi befinner oss i ett läge där industriproduktionen faller med 20 procent. Det står nästan stilla på vissa håll i svensk industri. Då är det befogat att prata om ett nödläge, säger Borg.
Swedbank påpekar att man redan har gjort ”ganska stora sänkningar av boräntan sedan i december”.
– Två procentenheter mot Riksbankens sänkning på 1,75, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.
– Så vi tog pejl på sänkningen redan innan. Vi får se om vi kommer att fortsätta i den riktningen.
Swedbank uppges besluta om boräntorna senast på fredag.
Socialdemokraterna anser att Riksbanken ”har insett allvaret”.
– Men medan arbetslösheten galopperar står regeringen vid sidan och tittar på, säger partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.
Han anser att regeringen i stället för att ”låna pengar till att sänka skatterna för höginkomsttagare” borde satsa på investeringsprogram för att rädda ekonomin och jobben, inte minst för att det brukar ta tid innan räntesänkningar får genomslag i ekonomin i stort.
Efter misstagen i höstas, när räntan höjdes, tycker Östros att Riksbanken har agerat resolut.
Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson anser att regeringen måste följa upp Riksbankens sänkning med åtgärder för att hålla ekonomin under armarna.
– Det behövs att regeringen tar i mer och visar ett lika stort ansvar som Riksbanken, säger Valtersson som främst vill se att de offentliga investeringarna ökas på.
– Och att regeringen ännu inte har skjutit till pengar till kommunerna är anmärkningsvärt, säger hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.