Det är nu klart att Setra Groups såg på Seskarö med ett 60-tal anställda läggs ned i sommar.
Regeringskritik efter sågbesked
Mest läst i kategorin
– Det är ett hårt slag för kommunen, säger Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda.
De centrala mbl-förhandlingarna om nedläggningen avslutades på tisdagsförmiddagen.
Kommunens vädjan till regeringen om att gripa in för att rädda sågen hjälpte inte, och inte heller det faktum att en löntagarkonsult underkänt Setraledningens argument för nedläggning.
– Vi har visat att det finns privata intressenter som kan ta över anläggningen, och då är det märkligt att staten, som äger hälften av Setra genom Sveaskog, inte ser till att det blir så. Regeringen tycker ju annars att vi ska sälja ut statliga bolag, säger Sven-Erik Bucht.
Setra meddelade i december 2007 att företaget vill lägga ned sågen på Seskarö. Skälet är att öka kostnadseffektiviteten genom att flytta sågningen till Kalix, fem mil söderut.
Kent Torwald, vd och koncernchef för Setra, säger att det grundläggande problemet är att det finns för lite timmerråvara för att alla sågar i norra Sverige ska kunna finnas kvar.
– Det har inte drällt av privata intressenter som vill ta över sågen på Seskarö. De anställda har visat intresse för att ta över sågen gratis. Men då har vi inte löst något, säger Kent Torwald.
Seskarösågen har anor sedan 1892. Ön fick en plats i den svenska arbetarrörelsens historia 1917 när hungerkravaller där slogs ned av utkommenderad militär.
– Seskarö är den sista kustorten i Sverige med den här typen av brukskultur som var vanlig förr. Nu försvinner den, säger Sven-Erik Bucht.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.