Unibets vd Petter Nylander greps i går kväll av holländska myndigheter med motiveringen att Unibet brutit mot det franska statliga spelmonopolet. En talesman för EU-kommissionen säger dock att Frankrikes spelmonopol strider mot EU:s regler.
"Regeringen kan inte ingripa"
Mest läst i kategorin
En talesman för EU-kommissionen sade på en pressträff att den franska lagen, till stöd för landets spelmonopol, strider mot EU:s regler. Kommissionen sade vidare att den har ett bra samarbete med Frankrike rörande fransk lagstiftning på området och att den kräver att lagstiftningen ändras, rapporterar Reuters.
Kommissionen konstaterade också att den person som har gripits, Unibets vd Petter Nylander, kan vara oskyldig.
Samtidigt som den ansvarige franske ministern, Jean-Pierre Jouyet, försvarade gripandet av Nylander och förklarade att landets spellagstiftning inte bryter mot EU:s regler kom det uppgifter om att landet lägger ner det ärende som ledde till gripandet.
– Den är helt förenligt med den inre marknaden, sade Jouyet om den franska spellagen.
Det var en källa inom kommissionen som uppgav för Reuters att den franska regeringen har lämnat instruktioner om att ärendet ska läggas ned.
Enligt Inga Lundberg, ansvarig för investerarrelationer på Unibet, greps Nylander på flygplatsen i Amsterdam av den holländska passpolisen. Nylander sattes i en cell på flygplatsen.
– Vår chefsjurist och holländska jurist finns på plats, men vi vet för ögonblicket inte om eller när han kommer att släppas, sade hon i morse.
Unibet kräver att Nylander ska friges.
Statsminister Fredrik Reinfeldt var på eftermiddagen inte uppdaterad kring det senaste i Unibetaffären.
– Jag kan inte förhålla mig till rättsfrågor som jag inte känner till.
– Men vad jag förstår är det här ytterligare ett exempel på när nationell rätt ställs mot EU:s ambition att ha en inre marknad.
TT: En av dina partikollegor i EU-parlamentet har krävt att regeringen ska ingripa.
– Regeringen kan inte ingripa mot ett rättsligt beslut. Vi har inte en sådan ordning.
– Dessutom fick jag uppgifter om att han möjligen redan är släppt, svarade Fredrik Reinfeldt.
De lagar som Unibet anses ha brutit mot är från 1800-talet och till för att skydda de statliga företagen från privat konkurrens, skriver Unibet. Bolaget ser det som att Frankrike därmed åsidosätter EU:s lagar och anser att EG-domstolen i en dom från mars i år bekräftar att medlemsländernas monopollagstiftning, när det gäller spel, strider mot EU-fördraget.
Den situation som nu uppstått är ”synnerligen oacceptabel och extraordinär”, skriver Unibet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.