Realtid

Professor varnar för valpskatt-effekt

Realtid.se
Uppdaterad: 05 okt. 2011Publicerad: 05 okt. 2011

"Får EU-kommissionen igenom sitt förslag om skatt på finansiella transaktioner ökar riskerna för en ny finanskris". Det hävdar Mattias Dahlberg, professor i finansrätt vid Uppsala universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionen har under en längre tid varit i full färd med ett förslag om skatt på finansiella transaktioner. Så sent som den 28 september presenterade kommissionen ett konkret förslag kring det hela.

Rent lagtekniskt är förslaget utformat som ett tillägg till ett tidigare direktiv om indirekta skatter på kapitalanskaffning.

Enligt Mattias Dahlberg på DI Debatt idag har Sverige inte tidigare påverkats av EU:s förslag eftersom vi som land inte har någon indirekt beskattning vid kapitalanskaffning.

Men om det nu föreslagna tillägget går igenom innebär detta även att Sverige skulle omfattas av de nya reglerna och det kan ställa till en hel del problem, resonerar han.

Enkelt förklarat innebär det nya EU-förslaget att transaktioner med aktier och obligationer beskattas med 0,1 procent, medan transaktioner med derivat beskattas med 0,01 procent. Enligt EU-kommissionens beräkningar skulle en sådan skatt ge intäkter på 57 miljarder euro per år och tanken är intäkterna ska delas mellan EU och dess medlemssstater.

Enligt Mattias Dahlberg är bakgrunden till förslaget att finansiella institutioner ska ge sitt bidrag för att täcka kostnaderna för den senaste finanskrisen. Ett ytterligare syfte är att stoppa transaktioner som inte leder till förbättrad effektivitet på den finansiella marknaden. Och ytterst är tanken skatten ska bidra till att förhindra framtida finanskriser.

Men här ser Mattias Dahlberg en rad allvarliga problem.

Enligt honom bryter EU-kommissionens förslag mot utgångspunkten för att väl fungerande skattesystem där uttaget är neutralt och likformigt.

ANNONS

Och även om det lär morras och knorras kommer finansbolaget att betala in en sådan skatt om det blir tvungna, men enligt Mattias Dahlberg är det ytterst troligt att de finansiella aktörerna kompenserar sina ökade kostnader genom höjda avgifter för finansiella tjänster.

I förlängningen innebär detta att investerarna väljer att flytta sina investeringar utanför EU, vilket i sin tur medför längre inkomster för finansiella företag inom unionen, resonerar Mattias Dahlberg på DI Debatt.

Och då pengarna flyttar till företag utanför EU, som borde ha mindre kunskaper om den europeiska marknaden än dess motsvarigheter inom unionen, borde det snarare öka risken för nya finanskriser, resonerar Mattias Dahlberg.

Här drar han paralleller till att Sverige under en period på 1980-talet hade en omsättningsskatt vid köp eller byte av aktier – som ofta kallades valpskatten.

Men enligt Mattias Dahlberg blev endast effekten av valpskatten att en stor del börshandeln hamnade utanför Sverige.

Och genom sitt inlägg på DI Debatt vi Mattias Dahlberg slå ett slag för att Sverige röstar emot kommissionens förslag – det krävs en enhällighet bland medlemsstaterna för att förslaget ska gå igenom.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]