Realtid

Peru-drabbade kan kräva skadestånd

Helene Rothstein
Uppdaterad: 29 mars 2012Publicerad: 29 mars 2012

De som åkt på skattesmäll i Peru-frågan kom inte själva på upplägget utan har förmodligen köpt skatterådgivning. Nu kan de rikta skadeståndsanspråk mot rådgivarna, menar Anders Isgren på Baker & McKenzie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Advokatbyrån Setterwalls pekades i torsdagens Dagens Industri ut som en aktiv rådgivare bakom Peru-uppläggen som fick bakläxa i Högsta Förvaltningsdomstolen för ett par dagar sedan.

Men även andra rådgivare har bistått med Peru-upplägg. Frågan har dock delat branschen. Skatteexperten Staffan Andersson, idag på Bird & Bird och tidigare bland annat på PWC, sa i en intervju med Realtid.se i tisdags att PWC inte rekommenderade sina klienter att gå Peru-vägen:

– Jag tror att det är väldigt många som har sådana här upplägg. Sedan är det frågan om Skatteverket har hittat alla. Det är inte säkert.

Från rådgivarens håll har det antagligen levererats någon form av skrift, en slags paketlösning på upplägget där rådgivaren även identifierat ett antal risker. Möjligheten att utkräva ansvar av rådgivaren beror bland annat på hur dessa förbehåll är utformade.

– Man har förmodligen friskrivit sig från skatteflyktslagen för det är en känd risk men det är inte lika säkert att man friskrivit sig från, det som Högsta förvaltningsdomstolen tog det här på, nämligen att man ansåg att de peruanska bolagen bedrivit verksamhet i Sverige, säger Anders Isgren på Baker & McKenzie till Realtid.se.

Han påpekar att om rådgivaren inte täckt in den risken så kan det finnas ett utrymme för de skadelidande att rikta skadeståndskrav mot sina skatterådgivare.

Det är inte bara högprofilerade advokater som Vinges Bertil Villard som åker på en skattesmäll. Ute i landet, som i Tranås, finns företag där man också kört på Peru-upplägget. När Realtid.se ringer och talar med företrädare för två av Tranås-bolagen säger de att det i dagsläget inte är aktuellt att driva någon process mot rådgivarna.

Har du hört av någon som är intresserad av att rikta skadeståndsanspråk mot sin rådgivare?

ANNONS

– Jag har fått frågan men det är svårt att göra någon bedömning av hur utgången skulle bli eftersom jag inte sett något paketerbjudande eller liknande ännu, svarar Anders Isgren.

Vad är oddsen att vinna mot en rådgivare?

– Att styrka att en rådgivare varit vårdslös – det kräver ganska mycket för att komma i mål med det. Men mycket hänger på om rådgivaren har tagit höjd för risken att det peruanska bolaget skulle kunna bedriva verksamhet i Sverige eller inte.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]