… som är chef på Sothebys i Sverige. I veckan såldes Gustaf Adolf Sparres samling i London. Hur gick det?
Peder Isacson
Mest läst i kategorin
– Det gick väldigt bra och över förväntan. Konstverken såldes för mycket högre än utropspriset som var 28 miljoner kronor. Den gick sammanlagt för 46 miljoner kronor. Familjen var väldigt nöjd, säger Peter Isacson.
Säljare av Gustaf Adolf Sparres konstsamling var familjen Wachtmeister.
Samlingen bestod av 38 målningar. 15 av målningarna såldes först på kvällsauktionen under tisdagen. Det återstod då 23 målningar som såldes på dagsauktionen på torsdagen. På kvällsauktionen säljs enligt Peder Isacson de målningar som har högre värden.
I och med att det var så pass många objekt delade man upp samlingen då det annars skulle bli en väldigt lång auktion.
– Uppdelningen har även att göra med att man vill få så många som möjligt från olika kontinenter att vara med och bjuda per telefon, säger Peder Isacson.
Varför gick budgivningen så bra?
– Det är en unik samling och väldigt högkvalitativa konstverk. Det är också spännande att den funnits i princip samma familj sedan samlingen startades på 1770-talet av Gustaf Adolf Sparre. Det är väldigt viktigt att det här är en samling som aldrig någonsin varit ute. Det skapas lite mystik kring det. Det är nytt och fräscht för marknaden.
Gustaf Adolf Sparre företog en resa 1768-1771. Han åkte till Frankrike och Nederländerna för att köpa konst. Han var dock mer intresserad av holländska konstverk trots att det på den tiden var mer populärt med franska. Men idag är det enligt Peder Isacson trendigt med holländska konstverk.
Varför är det så populärt med holländska målningar nu?
– Vissa äldre målningar är väldigt stora, men det här är små pärlor. Storleksmässigt är det alltså väldigt små verk. Sedan finns det säkert mycket andra influenser från media.
Hamnade någon av målningarna i Sverige?
– Jag vet inte ännu. Jag bjöd för en svensk kund, det är allt jag vet. Det var viktigt för samlingens kontent att sälja den på internationell marknad för att få intresse för den och för att få upp priserna.
Men vill man att sådan här samlingar ska splittras?
– Det är svårt att svara på men den har ju en gång köpts i Europa och nu går flera verk tillbaka till de länderna. Det var ett skifte i en familj och då var detta en möjlighet till att göra den här uppdelningen.
Kan man säga att den målningen som har längst känd historia är mest värd?
– Ja, definitivt. Kan man hela historien om målningarna så höjer det definitivt värdet. Alltså: de som har mest spännande historia som man kan följa väldigt långt tillbaka och som inte varit uppe till försäljning innan – de är mest värda.
Den målningen som var mest intressant för budgivarna är målad av Anthony van Dyck och föreställer Jesus på korset. Den såldes för 558.000 pund, motsvarande 7,3 miljoner kronor.
Den som såldes till näst högsta pris såldes för 524.500 pund, motsvarande 6,95 miljoner kronor, och är en målning av Jan Brueghel den äldres målning. Tavlan föreställer en skogsglänta och en skogsväg där människor passerar med sina boskap.
Konstsamlingen som nu såldes har tills nu hängt hos familjen Waschtmeisters gods Wanås i Skåne.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.