Ett 70-tal butiker slår igen dörrarna lagom till påskhandeln om Handels omfattande strejkvarsel träder i kraft den 1 april.
Påskstrejk kan kosta 200 miljoner
Mest läst i kategorin
Varslet gör Coop till stor vinnare, medan de privata handlarna kan komma att förlora hela 200 miljoner kronor.
Helgens för LO misslyckade löneförhandlingar på industrins område börjar få omfattande konsekvenser. Konfliktvarslen står nu som spön i backen. Det nu allvarligaste är Handels strejkvarsel som lagom till skärtorsdagen kommer att slå igen ett 70-tal större butiker runt om i landet om ingen uppgörelse nås innan dess. För övriga butiker blir effekten indirekt när de strejkvarslade lagren inte kan förse butikerna med nya varor.
Enligt TT:s beräkningar kan strejken bara i påsk komma att kosta de berörda handlarna i grova slängar 200 miljoner kronor i utebliven försäljning, baserat på att påskhandeln omsätter cirka 6 miljarder kronor och det är tre procent av Handels medlemmar som är strejkvarslade. Men handlarna ersätts dock till stora delar med medel från Svensk Handels konfliktfond.
– Varslet kommer att leda till störningar ganska så raskt för handeln. Men ur konsumentsynpunkt så kommer inte påverkan att bli så stor, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Kooperationens butiker berörs däremot inte av konflikten eftersom de anställda där går på ett annat löneavtal. Men att en eventuell strejk mot den privata handeln är mumma för Coop är ingenting som företagsledningen där vill yppa något om.
Att LO lämnats utanför i helgens överenskommelser inom industrin har retat upp arbetarfacken. Och skulden läggs på Teknikföretagen och paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv som inte tänker tillåta att någon annan än industrin skriver avtal först och bestämmer löneökningstakten för alla andra.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.