Realtid

Olika bud om M&A-marknadens status

Martin Lindgren
Uppdaterad: 29 sep. 2009Publicerad: 29 sep. 2009

Lazard: "Det är tuffa tider för M&A-bankirer nu." Deutsche: "M&A-marknaden är tillbaka!". Häng med Realtid.se på M&A-frukost på Berns!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under rubriken ”Nordic Takeover Practice” samlade advokatbyrån Hannes Snellmans Stockholmskontor under tisdagförmiddagen ett hundratal finansmarknadsaktörer för ett frukost- och förmiddagsseminarium på Berns. På första halvan av förmiddagen fick i tur och ordning Gustaf Slettengren, nordenchef för svenska Lazard, Jan Olsson, dito på Deutsche Bank, och Thomas Ramsay, partner på EQT ge sin syn på marknaden. Därefter följde en paneldebatt mellan herrarna under ledning av två Snellmanpartners: Sören Lindström från Stockholm och Klaus Ilmonen från Helsingfors.

Anmäl dig till Finans och Försäkring-nyhetsbrevet som kommer ut på fredagar.

Gustaf Slettengren inledde med att konstatera att det är tuffa tider för M&A-bankirer nu, och sa att det bland annat berodde på höga substansvärderingar av företagen. Han nämnde också att de flesta transaktioner består av privatägda – dvs inte börsnoterade – företag, eftersom det råder för stor osäkerhet kring de sistnämnda.

Som ett allt överskuggande moln tog Slettengren upp den stora amerikanska statsskulden och de gigantiska ränteutgifter den orsakar:

– Med tanke på hur stor andel av världs-BNP:n som den amerikanska konsumtionen står för kommer vi alla att påverkas av när amerikanerna på grund av galopperande ränteutgifter inte har råd att konsumera mer, avslutade Slettengren sin ganska dystra och av små informationsstinna diagram fyllda presentation.

Nästa man på plan var Deutsche Banks Jan Olsson, som anlade en mer traditionellt amerikansk – i meningen optimistisk, vilket ackompanjerades av uttalet, format av att Olsson aldrig bott i Sverige och bryter lätt på engelska när han talar svenska – ton:

– Vi har en avsevärt mer optimistisk syn än Lazard, inledde han, och fortsatte med att ”M&A-marknaden är tillbaka”.

En central förändring har dock enligt Olsson skett sedan finanskrisen, nämligen hur transaktioner finansieras: nu spelar kapitalmarknaderna, dvs företagsobligationer, en avgörande roll på bankfinansieringens bekostnad.

ANNONS

– 2009 var det första året som corporate bond-marknaden överskred corporate borrowing-marknaden, sade Olsson för att understryka sin poäng. Och:

– Pressen på corporate borrowers kommer att öka.

Därefter nämnde han att corporate bond-marknaden i Norden verkligen tagit fart i år: i fjol var Vattenfall den enda utfärdaren, medan det hittills i år redan skett 15 stycken.

Och till sist sade investmentbankiren:

– Värderingarna kommer att öka, så passa på nu!

Thomas Ramsay
på EQT anslöt sig huvudsakligen till Slettengrens mer återhållsamma linje när han äntrade scenen, och sa att förestående transaktioner mest är av det mindre slaget.

– Och det handlar om mindre skuldfinansierade transaktioner, vilket är en bra sak, transaktioner med privata företag exempelvis familjeföretag som står inför generationsskiften, sade Ramsay, och avslutade med att det definitivt råder ett ”M&A-stillestånd”.

I paneldebatten som sedan följde fortsatte positionerna, med Jan Olsson som vidhöll sin optimism:

ANNONS

– Ta bara Moskva. Där hade vi på Deutsche 50 personer för ett år sedan, idag har vi 500 stycken på plats, sade Olsson och nämnde även San Francisco-kontoret, där det enligt honom finns 15 IPO:er i pipeline.

– Det är vår främsta intäktskälla där just nu, sade han och konstaterade att USA:s förutsättningar brukar komma till Sverige och Norden vad det lider.

Klaus Ilmonen från Hannes Snellman gav Olsson lite mothugg och refererade till Slettengrens och Ramsays dragningar, varpå viss debatt uppstod, och Ilmonen, som var värd, retirerade med ett överslätande:

– Jaja, vi finländare är kanske alltid lite sencykliska.

Diskussionen kom sedan in lite på när de nämnda familjeföretagsbaserade transaktionerna skulle kunna tänkas starta. Thomas Ramsay svarade att det nog rör sig om ett halvår.

Till sist diskuterades exitmarknaden för riskkapitalbolag en stund. Gustaf Slettengren påpekade att det kommer att bli väldigt intressant att se hur pensionsfonder kommer att värdera sådana företag som köptes ut från börsen före finanskrisen men nu kan tänkas vara på väg tillbaka.

Finsk Block Trade genomförd av Deutsche Bank på måndagen

Realtid.se fick tag på Jan Olsson efter paneldebatten.

ANNONS

Du var optimistisk. Har ni några transaktioner på gång?

– Ja, många, men vilka kan jag inte avslöja. Däremot hade vi en i Finland igår, mellan telekombolagen DNA och Elisa: DNA sålde av sitt innehav. Den var intressant så tillvida att det rörde sig om en ”block trade”, dvs med nya investerare som köpte DNA:s Elisaaktier, inte bara en emission till redan existerande ägare.

– Det visar att mer och mer marknader öppnar sig. Och det här var en ganska stor transaktion för finska marknaden, säger Olsson, som ser förekomsten av en ”block trade” som ett mått på hur vital en kapitalmarknad är:

– Först kommer rights issues (emissioner till existerande ägare), sedan block trade, och till sist IPO:er.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]