Realtid

Ökad tillväxttakt för företagens lån i juli

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 27 aug. 2020Publicerad: 27 aug. 2020

I juli hade de icke-finansiella företagens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 5,3 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenhet jämfört med föregående månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt uppgick MFI:s utlåning till icke-finansiella företag till 2 537 miljarder i juli. Det är en ökning med 7 miljarder jämfört med föregående månad och en ökning med 128 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Det visar färsk statistik från SCB.

Utlåning till icke-finansiella företag med säkerhet flerbostadshus, som är den vanligaste säkerheten, uppgick i juli till 851 miljarder. Företagens blancolån uppgick till 356 miljarder och lån till bostadsrättsföreningar, som räknas till icke-finansiella företag, uppgick till 503 miljarder.

I juli 2020 hade hushållens lån från MFI en årlig tillväxttakt på 5,2 procent, det är en ökning med 0,1 procentenhet jämfört med föregående månad.

Totalt uppgick hushållens lån hos MFI till 4 335 miljarder i juli. Det är en ökning med 17 miljarder jämfört med föregående månad och 221 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år.

Bostadslånen utgjorde 82 procent av MFI:s totala utlåning till hushåll och uppgick i juli till 3 555 miljarder. Det är en ökning med 15 miljarder jämfört med föregående månad och 186 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Bostadslånen hade en årlig tillväxttakt på 5,4 procent i juli 2020.

Hushållens konsumtionslån hade en tillväxttakt på 6,3 procent i juli. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med juni. Tillväxttakten för lån med övriga säkerheter var 3,5 procent i juli, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med juni. Totalt uppgick hushållens konsumtionskrediter och lån med övriga säkerheter till 255 respektive 526 miljarder i juli 2020.

Hushållens genomsnittliga bolåneränta för nya avtal var 1,51 procent i juli, en minskning med 0,02 procentenheter jämfört med juni. Den rörliga bolåneräntan var 1,57 procent i juli, även den minskade med 0,02 procentenheter jämfört med juni.

I juli var hushållens genomsnittsränta för nyinsättningar på bankkonton 0,10 procent, oförändrad jämfört med juni. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag uppgick till 0,23 procent i juli, även den oförändrad jämfört med juni.

ANNONS

Den genomsnittliga utlåningsräntan för nya avtal till icke-finansiella företag var 1,68 procent i juli. Det är en ökning med 0,23 procentenheter jämfört med juni. Den rörliga räntan ökade med 0,26 procentenheter jämfört med föregående månad och uppgick till 1,85 procent i juli.

Icke-finansiella företags genomsnittsränta för nyinsättningar på bankkonton var i juli 0,02 procent, oförändrad jämfört med juni. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag var -0,03 procent i juli, en minskning med 0,03 procentenheter jämfört med juni.

Den årliga tillväxttakten för det smala penningmängdsmåttet, M1, var 18,1 procent i juli, en ökning med 1,6 procentenheter jämfört med juni. M1 uppgick i juli till 3 611 miljarder.

Tillväxttakten för det breda penningmängdsmåttet, M3, var 16,0 procent i juli, en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med juni. Totalt uppgick M3 till 4 217 miljarder i juli.

M1 består av allmänhetens innehav av sedlar och mynt samt allmänhetens avistainlåning i MFI och staten. M3 inkluderar förutom M1 även inlåning med vissa villkor, repor, andelar i penningmarknadsfonder och korta värdepapper.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]