"Sverige är en framgångssaga."
OECD: Sverige starkt som Pippi
Mest läst i kategorin
– Den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump, sade OECD:s generalsekreterare José Angel Gurria i Stockholm i dag.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Makro som skickas ut varje onsdag
OECD spår fortsatt stark svensk tillväxt.
José Angel Gurria presenterade i dag OECD:s Sverige-rapport på en konferens i Stockholm.
– Sverige är en framgångssaga, trots att ni är sårbara för saker ni inte har något kontroll över eftersom ni är en liten öppen ekonomi, fortsätter Angel Gurria.
Han fortsatte berömma Sverige med att förklara att landet är ”en ö av välstånd” i mycket osäkra vatten.
– Och när jag säger det kommer era räntekostnader att minska ännu mer.
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD spår fortsatt stark tillväxt i Sverige de närmaste åren, till och med ännu starkare än många svenska konjunkturbedömare förutser. BNP växte med 5,2 procent i fjol och fortsätter växa med 3,9 procent i år. Och OECD räknar med att den starka utvecklingen fortsätter även 2012 med ytterligare 3,4 procent.
Sverige har klarat den globala finanskrisen bra, konstaterar OECD:s ekonomer i sin analys av den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Krisen har visat att den svenska ekonomiska inramningen fungerar bra.
Sverige får också beröm för det ”ambitiösa” agerandet i att minska utsläppen av växthusgaser. Men OECD konstaterar också att de målen kan nås till en lägre kostnad.
OECD konstaterar också att det nu är dags att rulla tillbaka krisåtgärderna som sattes in för att dämpa krisen. Det betyder att stöd för bankerna kan dras tillbaka samtidigt som det är dags för Riksbanken att höja räntan.
Riksbanken får också kritik för sin kommunikation som ”kan förbättras”. Dessutom tycker OECD att ansvarsfördelningen mellan Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen behöver ses över och bli tydligare.
– Det finns en slags fragmentation av ansvaret mellan de tre institutionerna. Översynen behöver inte landa i att det blir en enda övervakare, men koordination är viktig, säger Angel Gurria.
Arbetsmarknaden har vänt men OECD varnar för risken att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer. I sin prognos räknar OECD med en svensk arbetslöshet på 8,4 procent för 2010, 8,0 procent i år och 7,5 procent 2012.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.