Även om Irland röstar ja till Lissabonfördraget på fredag kan det dröja till efter årsskiftet innan fördraget börjar gälla.
Nytt EU-fördrag kan dröja
Mest läst i kategorin
Det befarar statsminister Fredrik Reinfeldt.
Opinionssiffrorna pekar mot ett irländskt ja på fredag, men även om det blir så är saken inte klar. Polens och Tjeckiens presidenter har sista ordet.
– Det kan bli en fördröjning som tar oss till tiden efter det svenska ordförandeskapet, säger Reinfeldt till TT.
För ett drygt år sedan tackade Irlands befolkning nej till det nya EU-fördraget.
Nu har garantier utfärdats från EU-håll om att Lissabonfördraget inte ska påverka landets politik i frågor om försvar, skatter, utbildning, familjen och aborter. Mycket talar därför för att det blir ett ja på Irland den här gången. Men Reinfeldt vill inte ta ut något i förskott.
– Vi hoppas på ett ja men analyserna som gjordes efter den förra folkomröstningen visade att det också hade kommit in andra avvägningar, en del som inte handlade om folkomröstningen. Därför avvaktar vi ett resultat och vi är beredda att agera som svenskt ordförandeskap utifrån det resultatet, säger Reinfeldt.
Lissabonfördraget är skrivet så att det träder i kraft vid månadsskiftet efter det att det 27:e och sista medlemslandet i EU ratificerat det. Därmed är det inte säkert att Reinfeldt är kvar som EU-ordförande när fördraget införs.
Polen och Tjeckien dröjer ännu med sina besked och i det senare landet har senatorer begärt en prövning av om fördraget är förenligt med Tjeckiens konstitution. En sådan kan dröja till efter årsskiftet, efter att Sveriges tid som ordförandeland har avslutats.
– Det kan absolut bli stressigt. Det kommer att vara en osäker tid som nu väntar på oss för att se vad det är för typ av fördrag vi ska agera utifrån, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.