NGM-börsen föreslår i ett brev till Finansinspektionen att börserna ska befrias ansvaret för redovisningsövervakning. Anders Ackebo ger Realtid.se bakgrunden.
Nya övervakningsregler föreslås för börserna
Mest läst i kategorin
I fredags rapporterade Dagens Industri om NGM-börsens brev till Finansinspektionen. NGM:s vd Roger Peleback föreslår en lagändring som innebär att börserna inte ska ansvara för att granska de noterade bolagens redovisning.
Anders Ackebo förklarade i samband med sitt vittnesmål i Sten Wachtmeister-rättegången, som Realtid.se rapporterade ifrån, bakgrunden till brevet från NGM, där han själv är ansvarig för marknadsövervakning och börsinformation sedan mars i år:
– Från början fanns en panel för självövervakning av börserna, en panel bestående av 8-10 ledamöter med ett kansli under sig. Men i och med att Öppenhetsdirektivet blev lag ändrades det till att Finansinspektionen måste ha hand om mer av övervakningen.
Strävan var att panelen skulle fortsätta att spela en roll, men så blev det inte och den lades omsider ned. Efter diverse turer fram och tillbaka fick börserna själva hand om marknadsövervakningen, sånär som på att Finansinspektionen ålades den övergripande tillsynen samt övervakning av de svenska bolag som har värdepapper listade utomlands. Det rör primärt skuldebrevsemittenter, av vilka en är försäkringsbolaget if.
– År 2007 författade så Finansinspektionen en skrivelse till Finansdepartementet där de skrev att de ville ha ett ytterligare utökat tillsynsansvar. Det feltolkades som att inspektionen ville ha all övervakning, men i själva verket var man mest intresserad av att få tillsynen över bolagens redovisning och över börsernas noteringskrav och beslut om noteringar.
Det nuvarande brevet från NGM är, säger Ackebo, en inlaga som innehållsmässigt påminner om en skrivelse från OMX till Finansdepartementet i början av 2009.
Som det nu är anser Anders Ackebo att uppdelningen av övervakningsansvaret i fråga om bolagens redovisningar är lite olyckligt:
– Det blir dubbelarbete och lite rörigt. Det är bättre med ett sammanhållet ansvar där praxis bestäms av endast en aktör.
Han påpekar dock att brevet enbart gäller redovisningsövervakningen. Den utgör visserligen en betydande del av börsernas övervakning, men överträffar inte informationsgivnings- och handelsövervakningen.
Det är övervakningen av det sistnämnda området som har stått i fokus i rättegången om Sten Wachtmeisters och Aktietorgets ansvar i samband med Wachtmeisters agerande kring sju aktier och hur de handlades under några dagar år 2005 och 2006.
Brevet i pdf-format: klicka här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.