De senaste handelsförhandlingarna mellan EU och USA har ökat förhoppningarna om att få liv i de avstannade WTO-förhandlingarna om ytterligare liberaliseringar av världshandeln.
Nya förhoppningar om handelsavtal
Mest läst i kategorin
En överenskommelse mellan EU och USA kan då bana vägen för överenskommelser också med Brasilien och Indien, som i egenskap som de största och förhandlingsstarkaste utvecklingsländerna intagit en nyckelposition i förhandlingsrundan.
Det är brittiska Financial Times som rapporterar om nya framsteg i diskussionerna mellan USA och EU, och tidningen citerar både amerikanska och europeiska förhandlingsrepresentanter.
Att en mycket snar överenskommelse vad gäller ett återupptagande av Doha-rundan – den senaste förhandlingsrundan inom ramen för världshandelsorganisationen WTO – anses som kritiskt beror på att det förhandlingsmandat som USA:s president George W Bush erhållit från kongressen löper ut senare i år. Det är högst osäker om den numera demokratiskt dominerade kongressen är villig att ge presidenten ytterligare förhandlingsmandat.
– Efter flera möten är det uppenbart att våra positioner, främst vad gäller jordbruksfrågan, har närmat sig varandra, säger EU:s handelskommissionär Peter Mandelson till Financial Times.
USA:s handelsrepresentant Susan Schwab är mer försiktig, men säger samtidigt att vissa framsteg gjorts. Hon säger också att det är möjligt att USA kan komma med nya förslag om hur jordbrukssubventionerna kan minskas.
President Bush skall senare under måndagen träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, och bägge förväntas uttrycka sitt stöd för fortsatta förhandlingar.
Om USA och EU kommer överens om ramarna för nya förhandlingar inom Doha-rundan återstår att komma överens med i första hand Brasilien och Indien. Förhoppningen är att en överenskommelse med de bägge länderna ska nås i samband med mötet World Economic Forum i Davos senare i januari.
Skiljelinjerna mellan Nord och Syd – alltså mellan de rika länderna och utvecklingsländerna – är som störst vad gäller just jordbruket, och Brasilien och Indien har i egenskap av de förhandlingsstarkaste utvecklingsländerna tagit positionen som u-ländernas ”talesmän”.
Förhandlingarna inom Doha-rundan avbröts under förra året efter det att länderna inte kunnat komma överens om i första hand hur jordbruksmarknaden skall avregleras.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.