UPPDATERAD Förnyad oro för kreditförluster och nyemissioner leder till nya kraftiga kursfall för de svenska storbankerna.
Ny oro kring banker sänker börsen
Mest läst i kategorin
– Osäkerheten är väldigt, väldigt stor, säger analytikern Fredrik Gutenbrant.
Efter en stark kursutveckling på Stockholmsbörsen från slutet av november och en bit in på det nya året förutspådde flera analytiker i förra veckan en rekyl.
De blev snabbt sannspådda. OMXS-index hade på onsdagseftermiddagen fallit med 17 procent på en vecka och med drygt 3 procent från årets början. Och bankerna hör till de tyngsta sänkena. SEB har sedan årsskiftet tappat 20 procent, Swedbank 17 procent och Handelsbanken 13 procent. Nordea har klarat sig relativt bra med en nedgång på knappt 4 procent, men har alltså ändå fallit mer än börsen i genomsnitt.
– Det är mer spekulationer om SEB:s kapitalbehov och de har ju också sin Baltikumexponering. Nordea har många pekat ut som mer säkert och mer diversifierat, säger Fredrik Gutenbrant, som är bankanalytiker på aktiemäklar- och analysfirman Cheuvreux.
Enligt Gutenbrant är förklaringen till den svaga utvecklingen för bankerna en ny våg av oro kring deras finansiella hälsa, inte minst för att fler banker än Swedbank ska tvingas till nyemissioner.
– Det är mycket diskussioner om kapitaltillskott både bland analytiker och investerare, och nu senast var nye chefen för Finansinspektionen (Martin Andersson) ute och sade samma sak.
Ett annat stort frågetecken som sätter press på bankerna är hur stora kreditförlusterna kommer att bli under den recession som nu har inletts.
– Det är en enorm osäkerhet eftersom vi är så kort in i den faktiska krisen. Alla kan sätta pekfingret i vädret och känna. Men det finns ingenting riktigt att ta på än om var nivån på kreditförlusterna ska landa.
Oron blir inte mindre av det massiva och fortsatt negativa nyhetsflödet kring bankerna. Två axplock ur onsdagens skörd är Deutsche Banks varning för en förlust på motsvarande drygt 52 miljarder kronor under fjärde kvartalet, och spekulationer om att HSBC ska tvingas stärka kassan med motsvarande 250 miljarder kronor.
– Det hjälper inte, konstaterar Fredrik Gutenbrant.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.