Nu har världen nått "peak oil", den maximala gränsen för vad som är fysiskt möjligt att pumpa upp.
Ny oljeexpert sticker ut hakan: "Fel pris på oljan"
Mest läst i kategorin
– Det är väldigt delade meningar om det. Folk måste ändå inse att de största oljefyndigheterna redan har gjorts. Många tror att produktionen från de existerande oljefälten sinar med fyra procent per år samtidigt som vi inte hittar tillräckligt många nya fyndigheter, säger Marcus Hjelm, till Realtid.se.
Marcus Hjelm hoppade av sina doktorandstudier vid Kungliga Tekniska Högskolan för ett par år sedan. Till vardags driver han nu ett datautvecklingsföretag. Men intresset för oljan har blivit en allt starkare passion i hans liv.
– När jag först fick höra om den sinande oljan tyckte jag att det lät som en konspirationsteori. Ju mer jag läste desto mer insåg jag att det ligger mycket sanning i det här.
Han har under de senaste åren spenderat åtskilliga timmar med att analysera produktions- och konsumtionssiffror och driver sajten oljepris.se.
Sajten fungerar som ett forum för oljeintresserade som vill dela med sig av information. Den är också sprängfylld med statistik och nyheter som stödjer hans teorier. Marcus Hjelm gör dessutom egna intervjuer med experter och politiker som han skriver om i sajten.
Bland annat med Veckans Affärers ekonomijournalist Gunnar Lindstedt, som i sin bok Olja målar upp skräckscenarier.
– Jag vill höra alla sidor för att få en så komplett bild som möjligt. Nu har jag mejlat Göran Persson och Carl Bildt men inte fått svar. Anders Borg har sagt att han inte har tid att ta emot mig, säger han.
Däremot intervjuade Marcus Hjelm miljöminister Andreas Carlgren nu i mars i samband med Sveriges Energiting på Stockholmsmässan. Så här svarade Anders Carlgren på hans fråga om vi når oljetoppen redan i år.
”Jag bekräftar inte om vi kommer nå oljetoppen i år eller inte men just detta att det är så nära förestående, vilket år det än gäller, visar ju hur dramatiskt viktigt det är att lämna fossilberoendet bakom oss”.
USA förbrukar i dag mer än en fjärdedel av all olja som används i världen. Och energibehovet växer dramatiskt. Indien och Kina konsumerar tillsammans tio miljoner fat per dag och med de båda ländernas starka tillväxt beräknas ökningen ligga på cirka sju procent per år.
På 10 år betyder det i så fall för Kinas och Indiens räkning en fördubbling av oljebehovet och på 20 år en fyrdubbling, enligt Marcus Hjelm.
Till Marcus Hjelms främsta kunskapskällor hör Kjell Aleklett, fysikprofessor vid Uppsala universitet och ordförande i Aspå, Association for the study of Peak Oil. En annan är amerikanen Matthew Simmons som skrivit en bok där han hävdar att Saudiarabiens oljereserver inte är så stora som landet påstår.
Det finns runt 50.000 oljefält i hela världen. Men det är bara 300 stycken som står för 50-60 procent av hela produktionen. Saudiarabiens Ghawar, ett av de största fälten i världen, minskar sin produktion, likadant med Cantarell i Mexico som producerar mindre och mindre olja. Samma sak sker i Storbritannien och Norge. De nya källor som hittas är små och täcker inte alls upp denna minskning.
– Icke Opec-länder har haft en konstant produktion de senaste åren mycket tack vare Ryssland. Men även där har produktionen börjat vika. Dagens höga oljepris har också gjort att flera oljeproducerande länder börjat blomma. De är i behov av mer olja för egen konsumtion och kan därför inte exportera lika mycket längre, säger Marcus Hjelm.
Oljan kommer alltså att bli en nationell säkerhet i många länder. Det finns risk att länder som tidigare varit exportörer av olja kommer att behålla sina tillgångar inom landet i högre grad, för framtida behov. De som behöver importera olja kommer att få svårare att få tillgång till den sinande varan och tillgodose sina behov.
Samtidigt pekar han på världen fortfarande har billig olja, trots att priset vid årsskiftet passerade 100 dollar fatet. Snart kan vi vänta oss ett pris på 300 dollar per fat, enligt amerikanen Matthew Simmons.
– Köper du en vatten flaska i butiken kostar den 15 kronor halvlitern. Oljan kostar efter jämförelse 2,50 kronor litern och då är det en unik energikälla. Oljepriset är inte satt utifrån att det skulle bli en bristvara i framtiden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.