Vill få mandat att ge ut konverteringsbara obligationer för 29 miljarder.
Nordea hakar på CoCo-trend
Mest läst i kategorin
Nordeas styrelse kommer att be sina aktieägare om tillstånd att fatta beslut om att ge ut konverteringsbara obligationer, så kallade CoCos (Contingent Convertible bonds). Styrelsens förslag innebär att aktiekapitalet ska kunna ökas med maximalt 10 procent av bankens eget aktiekapital, vilket motsvarar cirka 405 miljoner nya stamaktier.
Utgivningen av konvertiblerna ska enligt Nordea ske på marknadsmässiga villkor vid ett eller flera tillfällen. Räknat på dagens aktiekurs, omkring 71 kronor per aktie innebär det ett maximalt värde av emissionen på nästan 29 miljarder kronor.
I Nordeas rapport som kom i förra veckan angavs syftet med bemyndigandet att ”möjliggöra en flexibel och kostnadseffektiv anpassning av Nordeas kapitalstruktur till nya kapitaltäckningsregler och därmed sammanhängande nya instrument”.
CoCos definieras som konvertibla skuldebrev där konverteringen triggas av att den utgivande bankens kapital sjunker under en viss nivå, det vill säga om kapitaltäckningen är för låg. Av de svenska bankerna var Swedbank först ut med att be sina aktieägare om ett liknande bemyndigande under 2012.
Swedbanks årsstämma beslutade om ett sådant mandat för sin styrelse, men några CoCos har banken inte gett ut ännu.
– Villkoret för att utnyttja mandadet var att det skulle finnas ett fungerande regelverk och något sådant har Finansinspektionen inte kommit med ännu, så därför har vi inte utnyttjat mandatet, säger Swedbanks IR-chef Johannes Rudbeck till Realtid.se.
Finansminister Anders Borg har tidigare uttalat sig positivt om den nya finansieringsformen:
– Det är ett kraftfullt, nyttigt instrument för bankerna, sade han, enligt Nyhetsbyrån Direkt, när Swedbanks planer blev kända.
Vid Bankföreningens årsmöte i november 2012 sade riksbankschef Stefan Ingves i en dragning att han trodde att en ökad användning av CoCos skulle kunna vara värdefullt för bankerna, så länge utgivningen av konvertiblerna ligger utöver lagstadgade kapitalkrav:
”Utifrån en banks perspektiv skulle ett extra lager av CoCos ovanpå kapitalkraven enkelt uttryckt kunna bidra till att hålla myndigheter på ’armslängds avstånd’ från verksamheten. I min roll som riksbankschef ser jag naturligtvis också gärna att den typen av instrument får en ökad standardisering och användning.”
Även Deutsche Bank gick nyligen ut med att man ser över möjligheten att införa CoCos, men avvaktar BaFin:s, Tysklands motsvarighet till FI, beslut om deras syn på det specifika obliationsinstrumentet.
Banker som tidigare har gett ut CoCos är, bland andra, Lloyds, Rabobank och Credit Suisse.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.