Realtid

"Nog branschens högsta timpeng"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 23 jan. 2012Publicerad: 23 jan. 2012

Holmgrenhansson ser advokatbyrån som vilket annat konsultbolag som helst. "Vi tittar inte på andra byråer – vi sneglar på teknikbranschen", säger Anette Hansson Ahl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När man kliver in på Holmgrenhansson öppnar sig ett kontorslandskap med en enorm takhöjd. Inredningen är modern i rött och vitt och utanför sekelskiftsfönstren reser sig Adolf Fredriks kyrka.

Advokatbyrån har funnits i drygt två år, här arbetar snart tio jurister. Ambitionen med verksamheten är knappast lågmäld:

– Vår vision är att vara Sveriges bästa affärsjuridiska byrå för klienter och medarbetare, säger Carina Holmgren som grundade byrån tillsammans med Anette Hansson Ahl i oktober 2009.

Carina Holmgren slutade som delägare på Advokatfirma Fylgia, Anette Hansson Ahl sade upp sig från sin tjänst som bolagsjurist på it-bolaget Hewlett-Packard.

– Jag gjorde ingen risk-logg. Men tänkte: vad är det värsta som kan hända? Det skulle inte vara att gå i konkurs, utan att bli rejält osams, säger Anette Hansson Ahl.

Vi sitter och dricker kaffe i ett litet konferensrum. De två delägarna har nästan ett kall, en vision om att det går att driva en advokatbyrå som vilket modernt konsultföretag som helst.

– Här har vi ett gemensamt aktiebolag; vi delar på intäkter och kostnader, säger Anette och förtydligar att de inte driver bolaget likt en frisörsalong där intäkten för klippning går till en själv medan man delar på kringkostnader – precis som många affärsjuridiska byråer gör.

En viktig del i att tillämpa vinstdelningssystemet true partnership är att klienterna är just byråns klienter, inte någon enskild delägares, menar grundarna.

ANNONS

De vill att byrån ska bestå av ett enda team. Här finns inget utrymme för konkurrerande delägare som slåss om klienter eller biträdande jurister som tävlar mot varandra i jakt på provision eller för att en dag i framtiden kanske väljas in i ett delägarkollektiv.

– Vi tänker inte delägarskap som den främsta karriärgången i vårt företag, säger Carina Holmgren och fortsätter:

– Vi ser inte det som ett självändamål. Vi ser oss som ett vanligt företag där man istället kanske blir chef för fastighetsavdelningen eller sitter med i ledningsgruppen.

– Vi sneglar inte på andra advokatbyråer utan på teknikbranschen. De som arbetar där gör det för att det är kul att leverera en viss tjänst, inte för att de drivs av att äga och driva ett företag, förklarar Anette.

Just nu arbetar bara kvinnor på advokatbyrån.

– Vi har haft killar som har sökt. Men de måste vilja det som vi vill, säger Carina och någon som passar in har de inte hittat, ännu.

– Fast killar är välkomna hit.

– Ja, skriv det: killar är självklart välkomna, inflikar Anette.

ANNONS

De två grundarna lärde känna varandra på utbrytarbyrån Gärde & Nordlin 1997. Ett par år senare arbetade de tillsammans på Advokatfirman Fylgia. Anette rekryterades som biträdande jurist, Carina gick in som delägare.

Holmgrenhanssons huvudsakliga inriktning är miljö- och fastighetsrätt samt it- och immaterialrätt samt offentlig upphandling och konkurrensrätt. De har just vunnit en upphandling och fått Kustbevakningen som ny klient. Klientstocken utgörs annars av försäkringsbolag, fastighetsbolag, statliga bolag, börsnoterade byggbolag och formgivare som ofta är enskilda firmor.

Vid uppstarten följde klienterna med Carina Holmgren från tidigare byrå. Även om det var en ära följde en slitsam period eftersom de då bara var två personer. Efter ett halvår anställdes en student från juristlinjen men de har ännu ingen administrativ personal även om det börjar bli dags för det nu.

Tanken är att ha drägliga arbetsvillkor, ingen ska jobba ihjäl sig.

– Vi har många långsiktiga relationer med kunder, som jag har haft sedan jag började på byrå. Normalt sett jobbar vi på, i långsiktiga uppdrag och vi är öppna med att vi inte är Mannheimer Swartling som tillhandahåller 24 timmars-service, säger Carina.

– Det är också en fråga om lönsamhetskrav. Många byråer har krav på sina jurister att de årligen ska arbeta mellan 1.400 och 1.600 timmar. Vi kräver 1.000 timmar; en vanlig heltid. När vi rekryterar brukar vi säga att vi kanske inte kan erbjuda den högsta månadslönen men nog branschens högsta timpeng, säger Anette.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]