"Om fem år är institutet ännu större och vi har ännu fler tvister", säger Annette Magnusson, ny generalsekreterare för Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut.
Mot nya rekord
Mest läst i kategorin
Annette Magnusson tar över efter Ulf Franke som lämnar posten efter 35 år. Han avgår med flaggan i topp. När han började sin tjänst år 1975 hade institutet två tvister. I fjol slog institutet rekord – igen. Antalet ärenden ökade med en femtedel och 215 tvister avgjordes i Stockholm.
Du har en del att försvara?
– Jag tänker inte i termer av försvar utan mer i termer om hur vi ska bygga vidare och att jag har en bra grund att stå på, säger Annette Magnusson när vi sitter i ett av Stockholms Handelskammares klassiska konferensrum.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.
– Vi ska bli starkare på de marknader där vi är närvarande och utveckla den tjänst vi erbjuder.
Exakt vad det innebär håller Magnusson just nu på att se över. Men en punkt är att institutet ska bli bättre på att utnyttja modern teknik vid stora tvister.
Annette Magnusson som nyss har slutat på Mannheimer Swartling är tillbaka i huset på Jakobstorg där hon började sin juridiska karriär. Efter avslutade juridikstudier, vid 32- års ålder, hoppade hon på ett vikariat vid institutet. Det var bara på ett par månader, likväl stannade Magnusson i sju år. De sista fyra åren som biträdande generalsekreterare.
Men för fem år sedan började Magnusson bygga upp Baker & McKenzies knowledge managment-funktion i Stockholm. Därifrån fortsatte hon till Mannheimer Swartling för ett liknande uppdrag i processgruppen.
Från byråvärlden tar hon med sig användarperspektivet.
– Jag vet hur det är att sitta på ombudssidan i en stor tvist, det är en viktig erfarenhet. Sen har jag sysslat mycket med verksamhets- och affärsutveckling, det kommer jag att ha stor nytta av nu.
Vad kommer du att sakna med MSA?
– Det är en otrolig häftig organisation som är väldigt framåt. Processverksamheten är också så pass stor att den innehåller spännande juridik.
Men Annette Magnusson är ingen nostalgiker. Nu gäller fokusering och framåtperspektiv. Hon är inte det minsta nervös inför sin nya roll – snarare stolt och glad. Fram till den sista mars går hon bredvid Ulf Franke.
Just nu sitter hon främst i möten och intervjuar medarbetare för att lära sig mer om verksamheten. Det är nu fem år sedan hon slutade på institutet. En tydlig förändring sedan dess är den kraftiga volymökningen och att tvisterna blivit så pass stora.
Men det finns ingen risk växtvärk, menar hon.
– Inom alla organisationer gäller att man måste hålla jämna steg med sin utveckling. Vi är otroligt effektiva och vi måste bibehålla vår tillgänglighet och snabbhet. Skulle vi plötsligt få dubbelt så många tvister får vi anpassa kostymen efter det.
Inte mer med det.
Internationellt har det rests krav på bättre genomlysning, bland annat från amerikanskt håll vill man ha mer öppna processer om en av de tvistande parterna i ett skiljeförfarande är en stat, som exempelvis med gaskriget mellan Ryssland och Ukraina.
Till viss del håller Annette Magnusson med om att ökad transparens är en av skiljedomsinstitutens utmaningar.
– Det är en effekt av en allmän samhällsutveckling. De som är 25 år i dag har helt andra förväntningar på transparens och det kommer att ställas förändrade förväntningar på oss i framtiden. Vi är inget undantag. Men åtagandet att vi bibehålla konfidentialitet mot parterna har vi ju kvar.
Det ökade kravet på transparens har med teknisk utveckling att göra, menar Magnusson.
– Alla sociala nätverk bidrar till att allt kan göras tillgängligt och då görs det tillgängligt. Det medför att förväntningarna på att allt mer ska göras tillgängligt ökar.
För institutets del kan det innebära mer öppenhet kring hur beslut fattas, principiella frågor och jävsbeslut. Ökad öppenhet kan man även se i institutets regelförändringar från 2007, då texterna blev mer tydliga kring hur processen går till, vem som fattar vilka beslut.
Ytterligare en aspekt är att skiljeförfaranden har blivit mer utbrett i den kommersiella sfären och mer
diversifierade. Först var det främst köp-sälj-avtal men det tillkommer allt fler typer av avtal.
Till skillnad från Magnussons erfarenheter från byråvärlden handlar det inte om att bygga upp en verksamhet, utan att driva den vidare.
– Ansvaret är ju större och det är fantastiskt inspirerande som ger mig mycket energi, säger hon.
Kritiker menar att skiljeförfaranden tar allt längre tid då byråkratiska procedurer importeras in från domstolarna. Visst finns det ärenden som tar lång tid, påpekar Magnusson, men handläggningstiden ligger i snitt på elva månader och minskar.
Vad är relevant i kritiken som riktas mot er?
– Kostnaden är ett problem, när det gäller all juridisk rådgivning. Kostnadstrycket har ökat och den ökande förväntan på minskade kostnader måste vi också möta.
Ytterligare en fråga som rests via nya organisationer är att skiljemannakåren ska föryngras genom att yngre skiljemän ska utses.
– Återväxt är alltid viktigt. Men det är också viktigt att komma ihåg att parterna själva utser själva partsskiljemän. I fjol utsåg vi sju partsskiljemän, och det är så man bygger en karriär här. Vad gäller ordförande så är erfarenhet väldigt viktigt. Det är en skyldighet vi har, att erbjuda erfarenhet.
– Jag tror inte man ska stirra sig blind på ålder. I huvudsak blir man rekommenderad av kollegor, det är bland dem man ska bygga upp sitt namn.
Det sägs att tvister ökar i finanskrisens spår. Väntar vi oss en nedgång av tvister de kommande åren? Nej, Annette Magnusson tror inte det.
Inte nu.
Inte sedan heller.
Hittills i år ligger volymerna kvar på samma nivå som i fjol och den globala tilltagande handeln styr över antalet tvister i högre utsträckning än konjunkturen, framhåller hon.
– Om fem år tror jag att vi har fler mål, jag tror vi har ännu större verksamhet. Jag har svårt att föreställa mig något annat, sett till hur omvärlden utvecklas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.