Realtid

Minskat tillväxtfokus för Serneke som satsar internationellt

Serneke Karlastaden
Foto: Serneke
Anders Frick
Uppdaterad: 29 sep. 2020Publicerad: 29 sep. 2020

Internationell expansion, fler stabila hyresgäster och större fokus på förvaltning än på tillväxt: det är Sernekes plan framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ska det bli mer ordning och reda för det Göteborgsbaserade byggbolaget Serneke. Bolaget ska bland annat bli tydligare och våga säga nej till projekt. Det sa Anders Arfvén, Sernekes nya Sverige-vd på bolagets kapitalmarknadsdag idag.

Målet för Serneke är att bygga ett starkare bolag, vilket innebär ett ännu större fokus på lönsamhet, stabilitet och en stark och framgångsrik kultur. En del i detta är att skaffa mer stabila hyresgäster.

– Nyligen skrev vi avtal med Jordbruksverket i Landskrona och det är ett typiskt exempel på affärer som vi ska satsa på framöver. Mälardalens högskola samt Regionens hus i Skövde är andra bra exempel på långa, säkra avtal med säkra och stabila kunder, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

Han säger att bolaget idag förfogar över en miljon kvadratmeter med betoning på hyresrätter och samhällsfastigheter. Geografiskt fokuserar bolaget på storstadsregioner och tillväxtorter.

Ny organisationsstruktur

Samtidigt lanserar Serneke en ny organisationsstruktur med tre ben; Serneke Sverige, Serneke Invest och Serneke International. Dagens verksamhet sköts framförallt inom Serneke Sverige. Serneke Invest får ansvaret för stora och komplexa utvecklingsprojekt som kräver större och mer avancerad styrning – och verksamheten kan även genomföras utanför Sernekes befintliga varumärke. Serneke International är bolagets internationella satsning som ska nyttja styrkan i bolagets befintliga varumärke.

– Nu har vi i en marknadsposition i Sverige där vi inte behöver jaga tillväxt i Sverige, samtidigt som vi vill kapitalisera på delar av projektportföljen. Vi har redan planerat för detta i tre år, men om vi ska lyckas internationellt om tre-fem-tio år så behöver vi börja nu, säger Michael Berglin, vice vd Serneke Group, som har varit i bolaget sedan 2012.

Handelshuset Elof Hansson i Göteborg är partner för den internationella expansionen. Fokus är initialt på Indien, Sri Lanka samt vissa afrikanska länder och består av export av kompetens till projekt med CSR-karaktär. I Sri Lanka är bolaget exempelvis involverade i tre sjukhusprojekt och ett projekt för vattenrening.

ANNONS

– Vi kommer inte att etablera kontor utomlands eller binda mycket kapital. Vår roll är främst att vara underentreprenör och addera kunskap och kompetens om traditionellt svenska områden såsom design, hållbarhet och kvalitet. Viktigt att betona att vi inte har bråttom – vi kommer varken att ta risker som påverkar varumärket eller balansräkningen, säger Michael Berglin.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]