Frimodig kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna går starkt framåt i valet till kyrkomötet.
Mindre partier starkt framåt i kyrkovalet
Mest läst i kategorin
De nästan fördubblar sina resultat när endast 21 av 2.327 valdistrikt återstår att räkna. Frimodig kyrka ökar från sju till 13, MP från fyra till åtta och SD från fyra till sju mandat.
S får oförändrat 71 mandat och V behåller sina tre. De borgerliga partierna backar: C från 41 till 35, FP från 15 till 13 och M från 45 till 41.
Motståndare till samkönade äktenskap går framåt i kyrkovalet. Sverigedemokraterna är en av valets vinnare. Knappt tolv procent röstade.
Valets stora förlorare är Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartister i Svenska Kyrkan som alla tappade flera mandat.
– Jag sitter här med hjärtat i halsgropen. Vi har gjort en jättebra valrörelse, men ändå räckte det inte, säger Karin Perers, Ordförande i Centerpartiets kyrkomötesgrupp.
Hon vill inte tro att det finns kopplingar mellan kyrkovalet och riksdagsvalet, men erkänner att tanken slagit henne. Också Dag Tuvelius, chefredaktör på Kyrkans Tidning, drar sådana paralleller.
– Det kan ge en viss indikation på hur det kommer att se ut i riksdagsvalet också, säger han.
Tidningen Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund är nöjd med att många av de traditionella partierna tappar röster, medan de som är emot partipolitik i kyrkan totalt sett går framåt.
De största procentuella framstegen gör Frimodig kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan. De fördubblar sina röstsiffror jämfört med valet 2005.
Jan-Anders Ekelund, ordförande i Frimodig kyrka, tycker att resultatet är fantastiskt. Han tror att framgången beror på deras tydlighet i en rad frågor, bland annat i frågorna om vigselrätten och partipolitiken.
– Vi vill att äktenskapet mellan man och kvinna ska bevaras och att vi inte tror på partipolitiseringen i kyrkan, säger han.
Dag Tuvelius tror att framgångarna för Frimodig kyrka handlar om att de är emot samkönade äktenskap, men tror inte att det kommer att få några större konsekvenser.
– Det handlar om förändringar i småpartierna och det här kommer på inget sätt att påverka maktfördelningen i vigselrättsfrågan.
Sverigedemokraterna går också framåt i valet och snappar åt sig ytterligare några mandat. Knappt tre procent röstade på partiet, som går från fyra till sju mandat.
– Vi har en uppåtgående trend och vi stärker hela tiden våra positioner, säger Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson.
Dag Tuvelius vill inte överskatta betydelsen av deras framgångar, eftersom nomineringsgruppen fortfarande är förhållandevis liten.
– Visst går de framåt, men det speglar snarare att de växt sig starkare i samhället i stort.
Elisabeth Sandlund tycker däremot att det är det sorgligaste i valet – att ett fortsatt lågt valdeltagande gör det lättare för partier som Sverigedemokraterna att få fotfäste.
– De har lättare att mobilisera väljare, det vet vi sedan tidigare val.
Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet med oförändrade 71 mandat.
Andelen röstande var 11,8 procent, vilket nästan är i nivå med valet 2005.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.