Stureplan i Stockholm får ett nytt lyxhotell. Men det har redan drabbats av skandaler.
Miljardärarvtagerskan bygger lyxhotell
Mest läst i kategorin
Miljardarvtagerskan Therese Karlsson tillsammans med Olle Isberg och Jörgen Björnstad bygger nytt.
Men det nya hotellet har redan drabbats av skandaler.
Mikael Karlsson grundade it-bolaget Axis 1984. Bolaget blev världsledande på ip-baserade nätverkskameror. Men bolaget drabbades av en svår förlust hösten 2005. Mikael Karlsson avled 42 år gammal i cancer.
Therese Karlsson hans änka ärvde hans del, hälften, av koncernen Visionalis AB med dotterbolagen Björkliden Fjällby AB och Hotel Stureplan AB.
Hon ärvde även hans aktier i Axis AB. Nu är hon Axis största ägare med 20 procent av aktierna. I dagsläget värda 2,1 miljarder kronor.
Olle Isberg var under 1990-talet vice vd i investmentbolaget Ratos, byggarna av Scandickedjan. Han är vd och delägare av Visionalis AB och var vän och kollega med Therese Karlssons man i 25 år.
Jörgen Björnstad är vd för Björkliden Fjällby. Han har varit i hotellbranschen i 20 år i både Sverige och Norge bland annat på hotell Anglais och Scandic. I dag är han även vd och delägare av Hotel Stureplan.
I dag står byggnadsställningarna utanför Birger Jarlsgatan 26 i Stockholm. Där håller det på att byggas för fullt. Resultatet ska bli Stockholms mest centrala hotell och Stureplans nästa lyxhotell, Hotel Stureplan.
Realtid.se gör en rundvandring tillsammans med hotellets vd och delägare, Jörgen Björnstad och försäljningschefen Amelie Stappe.
Stolt visar Jörgen Björnstad upp det som ska bli Sveriges första Bollingerbar, en champagnebar som även kommer vara öppen för de som inte är hotellgäster på Hotel Stureplan.
Trapporna upp inne i hotellet är vita av byggdamm och höga ljud tränger ut från hotellrummen där byggarbetarna jobbar på för fullt och samtidigt lyssnar på musik.
– Vi tror att det kan bli klart i slutet av februari eller i början av mars. Då kommer vi kunna öppna 58 rum på hotellet, säger Jörgen Björnstad.
Sammanlagt kommer hotellet ha 102 hotellrum. De resterande 44 hotellrummen kommer bli klara till sommaren.
Tidigare har bland annat restaurangen och nattklubben Ciaro funnits i lokalerna. Det utrymmet görs om till en lounge och en uteservering på innergården. De två fastigheterna som nu byggs om har även varit kontor.
Hur mycket pengar investerar ni i detta?
– Det vet vi inte i slutändan, men det är en stor investering. Fastighetsägaren bygger om hela huset. Jag har ingen insyn i vad fastighetsägaren investerar i detta. Jag tillsammans med en partner (Visionalis AB reds anm.) är operatör med ett hyresavtal, säger Jörgen Björnstad.
Hur lång tid räknar ni med att det tar innan ni börjar tjäna pengar på hotellet?
– Jag räknar med att vi kommer ligga på plus under året. Inte att vi har tjänat in investeringen men att vi går plus på driften under det första året.
Men om hotellet kommer att hålla en lyxstandard vill inte vd:n och delägaren Jörgen Björnstad svara på.
– Det lämnar jag över till gästerna att tycka om eller inte. Men jag kan tycka att fyra eller femstjärningt blir det. Men det är som sagt gästerna som får bestämma när de lämnar hotellet.
Rummen kommer vara uppdelade i kabin, small, medium, large, extra large, svit och presidentsviten. Priserna kommer variera mellan 1.800 kronor natten upp till 7.000 kronor.
Rummen kommer vara inredda med gustaviansk, klassisk stil med orginalmålningar på väggarna. Den gamla interiören kommer bevaras såsom taken, fönstren och garderobsstorlekarna. Badrummen går i mosaik. Varje rum kommer ha sin unika färg.
På våning fem kommer kommer Stureplan Living finnas tillgänglig för våningens gäster. Ett stort vardagsrum med en soffgrupp, en bufféstation med öl, vin och lättare fingermat och ett bibliotek.
När Sverige gästas av en president eller någon annan storhet kan vardagsrummet tillsammans med våningens största rum och två mindre göras om till Presidentsviten. Den sviten är 160 kvm stor och där får även barnflickorna och livvakterna får rum.
I källaren finns de billigaste rummen så kallade kabinrum. Rummen är mörka och saknar fönster. Men enligt Hotel Stureplan är det stor efterfrågan på på de rummen bland framförallt affärsmän som vill ha en plats att sova på mellan resorna till möten.
– Beställer du väckning på morgonen sätts teven på vid klockslaget och visar genom en kamera på taket utsikten och vädret från Stureplan, säger Jörgen Björnstad och pekar på sitt huvud och berättar att det var han själv som kom på den idén.
Vår rundvandring på det kommande lyxhotellet avslutas på kontoret hos vd:n och försäljningschefen som står klart sedan i somras.
Hotellet kommer onekligen bli mäktigt. Men resan till det resultatet har inte varit spikrak.
Lyxhotellsbygget har bland annat kallats för skandalbygget på Stureplan av fackförbundets tidning Byggnadsarbetaren.
På byggarbetsplatsen arbetade nämligen 22 byggnadsarbetare från Polen, Vitryssland och Ukraina. När arbetet var slutfört på kvällarna sov de enligt fackförbundet över på arbetsplatsen.
– Det var inte speciellt roligt att se arbetsplatsen. De hade bara ställt upp några skärmar som skärmade av bäddarna där de sov, berättar Krister Strömberg, ombud på Bygg-ettan på fackförbundet Byggnads för Realtid.se.
Krister Strömberg på fackförbundet Byggnads är upprörd över bristen på moral och den människosyn som visas gentemot dem som arbetat på byggarbetsplatsen vid Hotel Stureplan.
– Vi har en lagstiftning när det gäller prostitution där man belägger köparen med en skuld, men när det gäller att köpa ett arbete till vilket lågt pris som helst då har beställaren ingen skuld utan det är den som säljer sig som ska följa lagar och regler, säger Krister Strömberg.
Men Jörgen Björnstad tar incidenten och tidningsartikeln i Byggnadsarbetaren mer med ro.
– Jaja, de kom och trodde att de skulle göra det nya Vaxholm. Vi förstod egentligen ingenting och det blev ingenting av det heller. Det finns kollektivavtal här och allt är okej så det föll ju helt.
I Vaxholm i slutet av 2004 upptäckte fackförbundet flera lettiska arbetare vid ett skolbygge utan kollektivavtal. Fackförbundet startade en blockad och och krävde att det lettiska företaget Laval un Partneri skulle erbjuda sina arbetare ett svenskt kollektivavtal – men de vägrade. Blockaden ledde till att bolaget försattes i konkurs. Fallet blev mycket uppmärksammat i medierna och i dag kom domen från EU-domstolen – Byggnads gick för långt.
Så det fanns kollektivavtal hos era arbetare?
– Jag vet faktiskt inte. Det jag vet är att i dag så har de kollektivavtal och får de lönerna som de ska ha. Det trista är att Hotel Stureplan blir involverad i det här. Vi har egentligen ingenting med det här att göra förrän hotellet är klart – det är då vi tar över och hyr fastigheten. Just nu är det fastighetsägaren som bygger om som får står för det där.
Visste ni om att arbetarna sov på hotellet?
– Nej, ingen aning, säger Jörgen Björnstad, vd och delägare av Hotel Stureplan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.