Å så var det midsommar igen, men första gången som jag skriver om midsommar. Hur firar man midsommar? Vad har man på sig? Var kommer det ifrån? Frågorna är många. Svaren är fler.
Midsommar
Mest läst i kategorin
Midsommar i Sverige har som mycket annat i vårt land hedniskt ursprung och var en tid då man offrade varandra och annat som blödde för att hedra våra gudar. Enligt legenden var det den isländska kungen Olav Tryggvarson som senare avskaffade offerölen för att införa högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Och den traditionen har vi minst sagt hållit vid liv.
Sen finns det självklart flera sätt att fira på idag (alla har dock den gemensamma nämnaren sprit). Ett vanligt sätt att fira är att samlas en stor mängd människor och utföra väldigt sofistikerade danser runt en enorm fallossymbol. Ett annat sätt är att bara rakt upp och ner bli så berusad som möjligt så fort som möjligt.
Förra året hade jag den enorma turen att få vara med om ett fantastiskt midsommarfirande på Sveriges ostkust. Det hela blev väldigt spontant, en blandning av alla åldrar, cirka 30 personer som sammanstrålade och utförde ett avancerat knytkalas. Jag hittade min inre florist och som i trans plockade jag flera kilo blommor och placerade runt de cigarettfyllda silverskålarna som fyllde det dignade lunchbordet. Vid en sådan midsommar tycker jag att man kan hålla klädseln avslappnad. Det är lunch så gärna shorts om vädret tillåter.
I år så befinner jag mig på andra sidan av landet i Bohuslän (Göteborg ligger i Västergötland). Och det handlar inte om lunch utan mer om middag och då tycker jag att kläderna kan få en liten upputsning, gärna till full seglarparad med tillhörande mössa. Mössan bör dock aldrig bäras om du inte uppnått en ålder som gör det hela värdigt.
Vad är då seglarparad? Jo, det består nerifrån och upp av vita tygskor med snörning utan logotyper eller ränder eller annan dekoration. Därefter benfärgade knästrumpor, vita byxor, vit skjorta, dubbelknäppt blå kavaj med svarta klubbknappar (allt som är guld i militära sammanhang är svart i klubbsamanhang). Och som kronan på verket bär man en riktigt ful nylonslips från klubben som du härrör ifrån. Har du lite tur så är du med i nyländska jaktklubben som har den absolut snyggaste slipsen i norden.
Är du riktigt avancerad så kan du sätta på flottans galoner på ärmarna efter din grad inom klubben men då i svart. Det man dock återigen bör undvika, om du inte har uppnått respektabel ålder, är klubbmärke på kavajen.
Den riktiga högtiden är ju faktiskt midsommardagen och inte aftonen som vi firar här uppe i norr. Innan 1953 så inföll alltid midsommardagen den 24 juni och aftonen den 23 det vill säga på min födelsedag. Men sen insåg man att det kanske var lika bra att lägga den på fredagen närmast så att man fick några vilodagar efter festligheterna.
Så uppskatta nu att midsommarafton inte ligger på en tisdag och ta i för kung och fosterland när du tar nubben, i dubbel bemärkelse.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.