En ny rapport visar att det inte var hedgefonder eller samvetslösa investerare som låg bakom den så kallade matkrisen.
Matkrisen inte investerarnas fel
Mest läst i kategorin
Jordbruksprodukter, bland annat majs, nådde under våren 2008 rekordprisnivåer. Det handlade om tredubblade priser för vissa varor. Runt om i världen pratade man om en matkris som skapats av investerare och fonder som spekulerade i prisuppgångar på spannmålsbörserna, rapporterar Ekot.
Två amerikanska ekonomiprofessorer hävdar nu att detta inte stämmer i en preliminär OECD-rapport.
Enligt rapporter så påverkade inte handeln i swapkontrakt och framtida spannmålsleveranser 2006 till 2008 priserna. Tvärtom kan det ha bidragit till stabilare priser.
Det var istället faktorer som tillfällig missväxt i Australien och ett ökat intresse för att använda jordbruksprodukter till etanolproduktion som drog upp priserna.
– Enligt min uppfattning var det svag produktionsutveckling under ett antal år i början av 2000-talet som ledde till små reserver och lager. Samtidigt som efterfrågan på bioenergi ökade relativt snabbt på ganska kort tid. Framförallt den amerikanska efterfrågan på majs till etanoltillverkning, säger Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi på Sveriges lantbruksuniversitet, till Ekot.
Om rapporten stämmer skulle alltså de krav som framförts om att försöka reglera möjligheten att spekulera i och tjäna pengar på prisförändringar på jordbruksprodukter vara meningslösa.
Istället anser Ewa Rabinowicz att man bör bygga upp större lager av spannmål och sätta undan pengar för att hjälpa fattiga länder att nästa gång ha råd med chockhöjda priser.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.