Regeringens nya hållning när det gäller arbetsrätten och fackets rätt att kräva kollektivavtal verkar trots allt ha ett tämligen utbrett stöd bland moderata riksdagsledamöter. Eller så handlar det om att inte vilja gå emot ledningen.
M-ledamöter rättar in sig i ledet
Mest läst i kategorin
De ofta mycket svävande uttalandena som Realtid.se fått från flera riksdagsledamöter tyder på att det senare åtminstone är mycket vanligt.
– It´s politics, stupid!
Så sammanfattar en moderat riksdagsledamot regeringens nya hållning rörande arbetsrätten.
– Det är lättare att sitta i opposition och kritisera, men svårare att sitta i regering och ta ansvar. Inte minst när opinionssiffrorna viker, förklarar samma ledamot regeringens snabba svängning i frågan.
När Vaxholmsdebaklet höll på som bäst för två år sedan sade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att byggnads blockad var en ”skam för LO”. I dag tycker samme Reinfeldt – fast numera statsminister – att fackets krav var fullt rimliga. När det gäller fackets blockad av en salladsbar i Göteborg tycker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att fackets agerande är fullt legitimt.
Så vad Reinfeldt sade då var vad han egentligen tyckte, men nu handlar det om politik, och att han inte vill stöta sig med LO?
– Det får du fråga honom om. Men jag håller med om att det är Sverige, och inte EU-domstolen, som ska besluta om arbetsrätten i Sverige, svarar ledamoten.
– Men facket kan var ett problem för mindre företag, fortsätter hon.
Så du tycker att facket är ett problem för salladsbaren i Göteborg?
– Den frågan har jag inte satt mig in i.
En annan moderat riksdagsledamot som Realtid.se talat med anser inte heller att regeringens – den egna partiledningens – omsvängning är så konstig.
– Fast när det gäller blockaden av salladsbaren i Göteborg är det nog många som anser att facket tagit i för mycket, säger han.
Så Littorin har fel när han säger att fackets blockad är fullt rimlig?
– Nja, jag vet inte vad han sagt. Men sen är det väl också så att detta ska lösas av arbetsmarknadens parter, och inte av politiker. Men jag sysslar egentligen inte med den här typen av frågor.
Bland de moderata riksdagsmännen finns dock undantag. Ledamoten Göran Lindblad anser att fackets agerande, både vad gäller i Vaxholm för två år sedan och vid den nuvarande konflikten i Göteborg, är förkastligt.
– Jag tillhör de som solidaritetsätit på salladsbaren i Göteborg, och om Littorin anser att facket har rätt att göra så här så har han genuint fel, säger Lindblad, som anser att det behövs förändringar i arbetsrätten, åtminstone när det gäller småföretag
Även när det gäller Vaxholm anser han att regeringens svängning är olycklig.
– Jag är för en total fri rörlighet av tjänster och arbetskraft, och då kan facket inte agera som de gjorde då, säger Lindblad.
De flesta moderata riksdagsledamöter, som i de flesta fall dessutom vill vara anonyma, väljer dock att hålla med regeringen eller att helt passa på frågan. Det kanske mest typiska svaret kom från en kvinnlig ledamot, som på frågan om vad hon anser om regeringsn nya linje svarade:
– Jag är inte riktigt insatt i det här, så det är bättre du frågar någon annan. Okej? Tack!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.