Svenska oljebolaget Lundin Petroleum för diskussioner om att leta olja i Somalia.
Lundin Petroleum vill in i Somalia
Mest läst i kategorin
Företaget har visat intresse för att utvinna olja och naturgas Somalias norra utbrytningsregion Somaliland , rapporterar Allafrica.com.
Enligt en talesman för vatten- och mineraldepartementet har företrädare för Lundinföretaget kontaktat Somalilands regering i frågan.
– Vi har inte gett en utvinningslicens till Lundin, men det har förekommit informella kontakter mellan parterna, säger Ahmed Ibrahim Sultan som är departementets generaldirektör.
I samtalen har Lundin insisterat att företaget inte har någon koppling till företagen Africa Oil eller Range Resources Ltd som båda har avtal med den halvsjälvständiga regionen Puntland som är en stor rival till Somalilands önskan att vara oberoende.
Före augusti 2007 var Africa Oil registrerat som Canmex Minerals Corporation, vars grundare och långtida högste chef är Lukas Lundin. Men Lukas Lundin avgick som Canmex vd i oktober 2007, sex dagar efter att Canmex skrivit avtal med Range Resources om att ge Canmex 80 procent av Puntland-projektet.
I januari 2007 framkom att företaget Abalone Capital är aktieägare i Canmex, numera Africa Oil. Abalone har direkta kopplingar till Lundinfamiljen. Och Lukas Lundin sitter i Lundin Petroleums styrelse enligt Lundinföretagets hemsida på internet.
I januari rapporterade afrikansk press att Lundin Petroleum är ”aktivt” i Sudan och Somaliland-regionen.
Lundin Petroleum har under 2007 även skrivit ett avtal med regeringen i grannlandet Etiopien, som gav Lundin Petroleum en utvinningslicens i Ogaden. Det är en region som bebos av somalier och lider av arméns nedslag mot separatistrebeller. I april 2007 dödades 74 människor när somaliska rebeller invaderade ett oljefält som drivs av kineser i Ogaden-regionen. Rebellerna hörde till Ogaden National Liberal Front, ONLF som senare motiverade attacken med att den federala etiopiska regeringen inte är representativ för folket i Ogaden.
Men den dödliga attacken underströk farorna med utvinning i Afrikas ”horn”, en region fylld av etniska konflikter och politisk instabilitet.
Det icke erkända Somaliland har dock åtnjutitet ett relativt lugn och leds av en konsitution med en president, sin egen flagga, valuta, och beväpnade trupper. Somaliland deklarerade år 1991 sitt oberoende från Somalia.
Men utbrytningsrepubliken har sedan år 2002 varit intrasslad i en våldsam dispyt med Puntland över regionernas inofficiella gränsdragning.
Ian Hammar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.