Familjen Lundins gruvbolag går samman med kanadensiska gruvbolaget Inmet och bildar nya bolaget Symterra.
Lundin Mining gör kanadensisk fusion
Mest läst i kategorin
Det skriver Lundin Mining i ett pressmeddelande, sent på onsdagskvällen svensk tid. Bolagets aktieägare får drygt 47 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget.
Parterna pekar på flera skäl till samgåendet.
Det sammanslagna bolaget Symterra uppges få en solid bas av gruvtillgångar med låga produktionskostnader och långa livstider.
Två av världens intressantaste koppargruvprojekt hamnar i Symterra. Det är Cobre Panama-projektet från Inmet och Tenke-Fungurume-projektet från Lundin Mining.
Totalt ger det Symterra potential att producera 500.000 ton koppar per år från år 2017 till en produktionskostnad som hör till den lägsta fjärdedelen av alla koppargruvbolag i världen.
Symterra blir finansiellt starkt med 1,3 miljarder dollar i kassan och inga skulder. Dessutom genererar gruvproduktionen väsentliga kassaflöden.
Gruvproduktionen blir diversifierad med inriktning även på andra metaller såsom zink.
Genom att Symterra blir mycket större än Lundin Mining och Inmet var för sig, väntas det underlätta aktiehandeln i bolaget för aktieinvesterare.
Lundin Minings styrelseordförande Lukas Lundin uttalar sig i pressmeddelandet:
– Långsiktigt ser utsikterna för koppar mycket intressanta ut, säger han.
– Med bra tillgångar och möjligheten att finansiera sina högklassiga tillväxtprojekt, innebär Symterra en av de bästa tillväxtmöjligheterna bland de stora gruvbolagen.
– Jag är glad över de värden som vi skapar för Inmets och Lundin Minings aktieägare genom sammanslagningen till nya Symterra.
Inmets vd Jochen Tilk uttalar sig också:
– Genom samgåendet minskar vi risknivån genom att skapa en större produktionsbas.
– Dessutom stärker vi intjäningen och vår kapitalbas markant, vilket möjliggör för oss att växa verksamheten.
Tilk understryker att Symterra får ett flertal gruvor med lång livslängd och låg produktionskostnad i juridiskt gynnsamma geografiska områden.
Han pekar dessutom på den stora potentialen i utvecklingsprojekten Cobre Panama och Tenke-Fungurume.
– Genom att sammanslagningen gör oss större, kommer vi inte bara kunna utveckla våra nuvarande gruvprojekt, utan även ta vara på ytterligare möjligheter när de uppkommer.
– Jag är stolt över att säga att vi genom sammanslagningen kan bli ett globalt ledande koppargruvbolag under de kommande tio åren.
Beskedet om sammanslagningen kom sent under onsdagkvällen svensk tid.
Lundin Mining-aktien slutade onsdagen över 5 procent upp till 53 kronor på Stockholmsbörsen innan fusionsbeskedet kom.
Till den kursen är hela bolaget värt 30-31 miljarder kronor enligt Bloomberg.
Aktien är även noterad på Torontobörsen och slutade där onsdagkvällen över 7 procent upp till 7,90 Kanadadollar – också före fusionsbeskedet.
Till den kursen är hela Lundin Mining värt 4,6 miljarder Kanadadollar på Torontobörsen enligt Bloomberg.
Inmet är också noterat på Torontobörsen och slutade där onsdagen 0,5 procent upp till 74,76 Kanadadollar.
Till den kursen är hela Inmet värt 4,2 miljarder Kanadadollar på Torontobörsen enligt Bloomberg.
Utifrån respektive bolags börsvärde ser det alltså ut som att Inmets-aktieägare tjänar mest på samgåendet, eftersom Inmet är värt mindre än Lundin Mining på börsen – fast båda bolagens respektive aktieägare förenklat får hälften var av summan av de två bolagen när de går samman.
Enligt pressmeddelandet innebär dock samgåendet ingen budpremie för någon part, om man utgår ifrån aktiekurserna mätt under de senaste 30 dagarna.
I pressmeddelandet från Lundin Mining om affären, beskrivs samgåendet som ett sätt att skapa ett ledande koppargruvbolag.
Samgåendet uppges ha ett transaktionsvärde på 9 miljarder Kanadadollar, vilket alltså ungefär motsvarar summan av respektive bolags börsvärde.
Upplägget är att aktieägarna i Lundin Mining får 0,3333 Symterra-aktier per Lundin Mining-aktie.
Aktieägarna i Inmet får 3,4918 Symterra-aktier per Inmet-aktie.
Med 581 miljoner aktier i Lundin Mining och 62 miljoner aktier i Inmet innebär det att Lundin Minings aktieägare får 194 miljoner aktier i Symterra medan Inmets aktieägare får 215 miljoner aktier.
Det skulle innebära att Lundin Minings aktieägare får en ägarandel på 47-48 procent av Symterra, medan Inmets aktieägare får en ägarandel på 52-53 procent av Symterra.
Affären förutsätter godkännande av respektive bolags aktieägare.
Familjen Lundin är största aktieägare i Lundin Mining med en ägarandel på drygt 12 procent av Lundin Mining, och avser rösta ja till samgåendet.
Leucadia är största aktieägare i Inmet med en ägarandel på 18 procent av Inmet, och avser rösta ja till samgåendet.
Bolagsstämmor i Lundin Mining respektive Inmet, där respektive bolags aktieägare kommer att kunna rösta ja eller nej till samgåendet, är planerade att hållas i mars.
Lukas Lundin är styrelseordförande i Lundin Mining och föreslås blir styrelseordförande i Symterra, medan Inmets vd Jochen Tilk föreslås bli vd för Symterra.
Inmet anlitar i samband med affären CIBC och Rothschild som finansiella rådgivare och Torys som juridiska rådgivare.
Lundin Mining anlitar Scotia Capital som finansiella rådgivare och Cassels Brock samt Blackwell som juridiska rådgivare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.