Realtid

Lukas Lundin tar rodret i guldföretag

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 maj 2008Publicerad: 27 maj 2008

Gruv- och oljefamiljen Lundin stärker ställningarna i kanadensiska guldbolaget Fortress Minerals. Nu tar Lukas Lundin själv över positionen som vd efter Ian Slater.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Realtid.se kontaktade Fortress Minerals häromveckan, berättade Slater att Lukas Lundin varken satt i Fortress styrelse eller ledning, men att han ändå tar en mycket aktiv roll i företaget ”som ägare”.

– Vi sitter precis bredvid varandra på samma kontor här i Kanada, sa Slater då.

Tydligen har Lukas nu valt att gå ett steg vidare och formellt även bli bolagets högsta chef.

Slater har enligt ett pressmeddelande ”lämnat företaget för att ägna sig åt andra intressen och strävanden”.

Troligt är således att Lukas Lundin kommer att jobba för att öka tempot ytterligare hos Fortress.

Som Realtid.se skrivit om tidigare har Fortress lierat sig med ryska gasjätten Gazprom för att samarbeta om nya guldprojekt i Ryssland.

Enligt pressmeddelandet om Lukas Lundins vd-tillträde, pågår för fullt arbetet inom Fortress för att omorganisera företagsledningen och bolagets tekniska expertis just utifrån Gazprom-samarbetet samt att vidareutveckla Fortress’ allt viktigare guldprojekt i Svetloye.

Omfattande provborrningar ska genomföras i Svetloye för att hitta guld. Tre borriggar är klara för att köras igång.

ANNONS

Partnerskapet med Gazprom går ut på att ”utforska och förvärva ytterligare storskaliga guldprojekt i Ryssland”. Realtid.se har tidigare skrivit om att alliansen med Gazprom kan göra att Fortress har en god chans att få rätten att utvinna guld i världens kanske största guldfyndighet, i ryska Sukhoi Log.

Familjen Lundin äger direkt cirka 20 procent av Fortress, och Lundins investmentbolag Vostok Nafta äger cirka 7 procent.

Lukas Lundin har deltagit flera gånger i motorcykeltävlingen ”Paris-Dakar” som går från Paris till afrikanska landet Senegals huvudstad Dakar.

Ett annat guldbolag med svenskintresse kom med nyheter under tisdagsmorgonen. Det är International Gold Exploration (IGE) som är noterat på NGM-börsen som berättade att bolagets rätt att utvinna fyndigheter i Angola slutgiltigt godkänts enligt besked i en statlig tidning i landet.

– Projektet fortsätter enligt plan, berättar IGE:s finanschef Thomas Carlsson.

IGE håller för fullt på att köpa in utrustning såsom traktorer och bulldozers från Volvo, samt processverk för att hantera fyndigheterna.

En möjlighet är att Lundin som har ett finger med i det mesta, även tar ägarintresse i IGE som egentligen inte har någon huvudägare.

– Vi håller på att leta institutioner och andra som kan ta större ägarpositioner i oss, säger Carlsson.

ANNONS

Oljebolaget PA Resources vd Ulrik Jansson är största ägare i IGE, med 4 procents ägarandel. Det har att göra med att IGE från början ingick i PA Resources.

Med en aktiekurs på 1,70-1,80 kronor har hela IGE har ett marknadsvärde på börsen kring 600-700 miljoner kronor. Det är inte så långt ifrån Fortress Minerals.

– År 2006 var vår aktiekurs uppe i nästan 10 kronor under den dåvarande ”råvaruboomen”. Det var rena vansinnet. Vi visade ingen vinst eller någonting, säger Carlsson.

– Nu har vi en mycket bättre position. Vi värderas till en femtedel och kommer att börja utvinna fyndigheter under senhösten och få in pengar därigenom, säger han.

– Det är viktigt att visa att vi kan tjäna pengar.

IGE har under en tid letat fyndigheter i Kenya och Angola i de områden där bolaget har licenser. Den utvinning som ska komma igång där handlar om diamantbrytning i Angola och småskalig guldbrytning i Kenya.

IGE kommer inte att visa vinst totalt sett även när dessa produktionsaktiviteter kommer igång. Men pengarna som kommer in väntas i alla fall dra runt projekten för sig, och finansiera fortsatta borrningar i Angola.

Nästan hela handeln med IGE-aktien sker på Oslobörsen där bolaget är börsnoterat. IGE överväger därför att upphöra noteringen på NGM i Sverige.

ANNONS

– Nuförtiden är det lätt även för svenskar att handla i Norge också. Särnoteringen på NGM innebär bara en merkostnader och onödigt arbete, säger Carlsson.

IGE kommer enligt Carlsson att behöver mer kapitaltillskott.

– Men bara när vi hittar stora, nya fyndigheter. Och det räknar jag med att vi kommer att göra, säger han.

Som alternativ till att be ägarna om kapitaltillskott, kan IGE ta in utomstående partners som står för finansiering för att exploatera fyndigheter.

Hur kan du vara så säker att ni kommer att hitta nya, stora fyndigheter?

– Vi har licenser med goda förhandsindikationer. Det handlar bara om att sätta borren i marken, säger Carlsson.

– Geologin är den rätta i Angola för exempelvis diamanter. Det är bara det att ingen har gjort något för att det varit krig. Vi har rapporter från början av 70-talet. Inget har gjorts sedan dess. Nu behöver vi bara uppdatera med nya borrningar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]