Wanja Lundby-Wedin varnar regeringen och riksdagen för följderna på arbetsmarknaden efter EU:s dom i Vaxholmsmålet.
LO varnar för strid med arbetsgivare
Mest läst i kategorin
Om regering och riksdag inte ändrar lagstiftningen kan motsättningarna på arbetsmarknaden bli oerhört stora efter EU-domen i Vaxholmsmålet. Varningen utfärdas av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Tillsammans med fackförbundets avtalssekreterare Erland Olauson befarar Lundby-Wedin att passivitet från regering och riksdag medför att frågorna måste lösas i strid mellan arbetsmarknadens parter. De hävdar bland annat att LO i sådana fall också måste ändra sin lönepolitik, och att det blir en återgång till tarifflöner eller befattningslöner.
Passivitet från lagstiftarna kan enligt Lundby-Wedin och Olauson även leda till ”allvarliga konsekvenser också för svenska företag”.
”Allt fler företagare börjar nu inse att de kan komma att hamna i en konkurrenssituation som inte är likvärdig”, hävdar Lundby-Wedin och Olauson på Dagens Nyheters debattsida på fredagen, samma dag som riksdagen ska debattera EU-domen.
Enligt Lundby-Wedin behöver dock inte effekterna bli stora om lagstiftningen ändras för att ”ge utrymme för en reglering i kollektivavtal”. Men då måste både lex Britannia och utstationeringslagen ändras, hävdar de.
Lex Britannia ger facken rätt att kräva kollektivavtal av företag som tillfälligt är i Sverige även om de har avtal i sitt hemland, en bestämmelse som EU-domstolen underkände. Utstationeringslagen reglerar rättigheter för anställda som tillfälligt är i Sverige. Men lönerna omfattas inte. LO vill därför att lagen ändras så att även rätt till förhandling om lönerna omfattas, enligt DN.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.