Realtid

Lag om penningtvätt – dyrt för advokatbyrå

Helene Rothstein
Uppdaterad: 03 mars 2010Publicerad: 03 mars 2010

Att få den nya lagen om penningtvätt att fungera på en advokatbyrå är dyrt, krångligt och resurskrävande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det anser Karin Ulberstad, Risk and Quality Management Partner på Vinge.

De fyra advokatbyråerna Mannheimer Swartling, Vinge, Gernandt & Danielsson och Hammarskiöld & Co har slagit sina kloka huvuden ihop.

Sedan något år tillbaka har dessa byråer samarbetat för att ta fram en kurs för medarbetarna om penningtvättslagens innebörd och vilka åtgärder de är skyldiga att vidta för att motverka penningtvätt.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.

Kursen, som är webbaserad, kommer ursprungligen från Storbritannien och var resultatet av ett samarbete mellan ett tjugotal engelska byråer. I Sverige har kursen omarbetades efter svenska förhållanden och svensk lagstiftning. Den blev helt klar i höstas.

– Sättet att utbilda på har slagit väl ut och har tagits emot positivt av våra medarbetare. Så gott som alla på Vinge har genomgått kursen och vi märker att medvetenheten om de här frågorna har ökat, säger Karin Ulberstad.

– Förutom kursen utförs kontrollerna numera mer samordnat och systematiserat.

Hur stora problem har de här frågorna varit för er på byråerna?

ANNONS

– Problemen vi ser är att hanteringen är väldigt resurskrävande, vad gäller arbetsinsats, tid och pengar. Vi tittar för närvarande på olika processverktyg som skall hjälpa oss att minska den administrativa bördan och att effektivisera arbetet.

– De här verktygen kostar emellertid en hel del pengar.

Hur stor kostnaden är vill hon inte gå in på. Men Karin Ulberstad påpekar ett annat mer generellt problem och det är att lagstiftningen främst är anpassad för penningförmedlande verksamheter. Det gör att den inte lika självklart kan appliceras på en advokatfirmas verksamhet.

– Ytterligare ett problem är att personuppgiftslagen hindrar oss från att ta del av vissa databaser som annars skulle underlätta vårt arbete, säger hon.

– Det är också så att vissa av de skyldigheter vi har enligt lagen, till exempel anmäla misstänkta fall till Finanspolisen, strider mot grundläggande advokatetiska principer, såsom lojalitetsplikten och sekretesskyldigheten. Det är ett grundläggande problem.

Advokatsamfundet ska bli mer proaktiva i sin roll mot advokater och advokatbyråer. Det är bara bra, enligt Ulberstad.

– Samfundet har ju ålagts tillsynsrollen och då är det lämpligt att de följer upp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]