Realtid

Kinesiska bolag flyr börsen

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 juli 2012Publicerad: 11 juli 2012

Kinesisk bank erbjuder företag på New York-börsen en returbiljett till Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kinesiska utvecklingsbanken (CDB) erbjuder nu mindre kinesiska bolag listade på NYSE en möjlighet att lämna börsen, skriver Bloomberg idag.

Den statliga banken erbjuder företagen tillräcklig finansiering för att helt kunna återköpa utestående aktier och därmed avlista sig. Banken utfäster att den är beredd att finansiera återköp till ett värde överstigande 1 miljard dollar.

Utspelet sammanfaller med en vilja att göra kinesiska handelsplatser mer konkurrenskraftiga. Förhoppningen är samtidigt att de kinesiska bolag som lämnar New York-börsen istället ska notera sig på Hongkong-börsen, skriver Bloomberg.

Genomsnittligt har New York-listade kinesiska bolag med ett börsvärde på mindre än 500 miljoner dollar tappat 53 % av sitt värde sedan 2011, skriver Bloomberg.

Initiativet från statliga CDB följer denna negativa trendutveckling som flera mindre kinesiska bolag erfarit sedan förra årets granskningskarusell tog vid på allvar.

Börskraschen för de kinesiska bolagen började i juni förra året då det amerikanska företaget Muddy Waters flaggade för bristfällig bolagsstyrning samt övervärderade tillgångar i kinesiska bolag.

Sedan dess har många bolag hamnat under luppen och bedömningarna har företrädesvis varit kritiska.

– Listade kinesiska bolag är på något vis stigmatiserade, menar Phil Groves från Hongkong-baserade DAC Financial Investments.

ANNONS

– Om inte företagen är riktigt stora är de så gott som strandsatta på den amerikanska börsen. De aktieemissioner och den skuldfinansiering man räknat med har helt uteblivit, fortsätter han.

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s flaggade förra året för att 61 kinesiska bolag på New York-börsen kunde ha vilseledande redovisning, skriver Bloomberg.

Vissa har dock en mer fördragsam inställning till situationen.

– Det finns ett par hundra kinesiska företag som är noterade i USA. Tror man på en normal kvalitetsfördelning så måste det finnas bra såväl som dåliga företag, säger Donald Yang, managing partner på private equity-firman Abax.

David Grimm, partner på Paul Hasting i Hongkong tillägger:

– Det svåra är att veta vilka företag som verkligen är undervärderade och vilka som till en viss nivå ägnar sig åt bedrägerier, säger han i en intervju till Bloomberg.

– Situationen för kinesiska företag noterade i USA har utmålats med väldigt breda penselstråk, fortsätter han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]