Maktbalansen i den ekonomiska världen har skiftats. Kina har nu ersatt USA som den största bidragaren till global tillväxt.
Kina går om USA i tillväxtligan
Mest läst i kategorin
På onsdagen presenterade Internationella Valutafonden, IMF, sin halvårsprognos för världsekonomin. Där skriver de att världen blivit allt mer beroende av den starka tillväxten i världens tre ledande utvecklingsländer – Kina, Ryssland och Indien. De har tagit över tillväxtrodret i en tid då västvärlden kämpar med en turbulent finansmarknad.
Enligt IMF:s ekonomiska prognos innebär tillväxten på 11 procent i Kina, 9 procent i Indien och nästan 8 procent i Ryssland att de tre länderna ensamma står för hälften av världens tillväxt under det senaste året. Det skriver The Guardian.
Den snabba tillväxten i utvecklingsländerna har, enligt IMF, bidragit till de tröga prestationerna i USA, Japan och Euro-området. IMF påpekar dock att utvecklingsländerna möter en del egna utmaningar, som till exempel bekymmer med överinvestering i Kina och stigande inflation i Indien.
Trots den starka tillväxten i utvecklingsländerna så tror IMF nu att den globala tillväxten nästa år bara kommer att bli 4,8 procent, vilket är 0,4 procent mindre än vad de förutspådde i halvårsprognosen i april.
IMF förutspår att huspriserna i USA kommer falla ytterligare 5 procent nästa år. Därför tror de att USA:s tillväxt under nästa år kommer att hamna på 1,9 procent, vilket är 0,9 procent lägre än vad de förutspådde i sin förra halvårsprognos i april.
Den amerikanska bostadsmarknadskrisen är så allvarlig att USA:s centralbank Federal Reserve enligt IMF kommer bli tvungna att sänka räntan med ytterligare 0,5 procentenheter vid årets slut för att kunna kompensera för den sänkta tillväxtprognosen. Det är också möjligt att huspriserna kommer att falla ytterligare menar IMF.
– Tillväxten i USA kommer att förbli dämpad. problemen på bostadsmarknaden är allvarligare än vad man tidigare trott och det kommer att få ytterligare inverkan på tillväxten, säger Simon Johnson, IMF:s ekonomiska rådgivare och forskningschef, till The Guardian.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.