Det har börjat hetta till kring kraschade danska finanskoncernen Capinordic som enligt uppgift har fått bud på sin svenska verksamhet utan att vilja säga något om det utåt.
"Jag vill veta sanningen!"
Mest läst i kategorin
Realtid.se skrev i förra veckan om budet på Capinordics Sverige-verksamhet (separat artikel).
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.
Där uppgav en källa att ett bud på Sverige-verksamheten framförts på en nivå som överstiger hela Capinordics kvarvarande börsvärde på Köpenhamnsbörsen.
Realtid.se fick då tag på Capinordics styrelseledamot och Sverigechef Peter Reedtz som i och för sig bekräftade att Capinordic sagt att Sverige-verksamheten är till salu och att ett antal intresseanmälningar emottagits från tänkbara köpare, men att Capnordic inte har för avsikt att sälja verksamheten på kort sikt utan först vill fixa till den lite med ledningsbyte och andra åtgärder.
I efterhand hör nu en dansk aktiemäklare av sig.
– Jag har läst Realtid.se:s artikel om Capinordic och att någon har lagt ett bud på dess svenska verksamhet, säger mäklaren.
– Det verkar förstås mycket märkligt att Capinordic inte har offentliggjort något om budet för utomstående.
Har du själv intressen i Capinordic?
– Ja, visst, säger mäklaren.
– Jag vet inte så mycket själv om eventuella bud på Capinordics Sverige-verksamhet.
– Men jag är aktiemäklare och vi har en del kunder som äger aktier i Capinordic.
– Så jag följer det som händer i bolaget med intresse.
– Och jag är lite förvånad över att Capinordic inte visar större intresse för att få bud på Sverige-verksamheten, och att de inte bekräftar att de har fått åtminstone ett konkret bud.
– Capinordics företagsledning kan alltid hävda att de inte har fått något konkret bud, och att det mer verkade vara en budgivare som försökte känna efter hur billigt Capinordic skulle kunna tänkas vara villigt att sälja Sverige-verksamheten för eller så.
– Men om det är så att det har inkommit ett konkret bud på säg 150-200 miljoner kronor, så tror jag att Capinordic borde offentliggöra det.
– Nu har jag varit i kontakt med Capinordic och försöker få dem att bli mer öppna och berätta mer om vad som egentligen händer, mot bakgrund av att det har varit så mycket problem för Capinordic.
Bland annat så ägde Capinordic en bank i Danmark (Capinordic Bank) som nu har gått i konkurs.
Banken övertogs av danska staten som låtit en advokat utreda banken, och utredningen kom fram till att banken lånat ut pengar till Capinordics storägare.
Men de utpekade själva anser inte att det har förekommit några oegentligheter.
– Om nu inte sådana här saker som ett bud på Sverige-verksamheten kommer i öppen dager, så innebär ju det att saker och ting inte har förbättrats, säger mäklaren.
Capinordic-ledningen kanske anser att det är ett bättre alternativ att fortsätta utveckla Sverige-verksamheten ett tag, och kanske få ut ett mycket högre pris senare?
– Det låter inte logiskt att de vill sparka den gamla ledningen och tillsätta en ny samtidigt som verksamheten står på säljlistan.
– Vilka kompetenta personer skulle vilja ta ett sådant vd-jobb, om man vet att man kommer att få sparken snart när verksamheten ändå ska säljas?
– Jag tror inte att Capinordic kan få tag på någon bra vd med de förutsättningarna.
Du tycker att Capinordic gör fel?
– Det är konstigt att de försöker få in en ny ledning till Sverige-verksamheten, samtidigt som de säger att de vill sälja Sverige-verksamheten.
– Visst kan det vara möjligt att göra det ändå, men det viktigaste är att Capinordic åtminstone borde reagera om det har inkommit ett bud.
– De kan väl säga i alla fall att de tycker att budet är för lågt eller inte.
De kanske har fått ytterligare bud än det som Realtid.se har skrivit om, och inte vill kommentera varje nytt bud som kommer in i det här läget?
– Visst är det sällan som budgivare i ett sådant här läge erbjuder ett kontantbud direkt.
– Budgivare kan i ett inledande skede ge ett bud direkt, men i så fall med ett antal förbehåll eller att budgivaren först vill få tillgång till köpeobjektets egen bokföring och liknande och gå igenom det.
– Alla budgivare brukar vilja det.
– Men som jag tolkar det här budet enligt Realtid.se:s tidigare artikel, så handlar det här om ett ganska konkret bud.
Mäklaren hör av sig även senare.
– Nu har jag varit i kontakt med Köpenhamnsbörsen, berättar han.
Frågan är alltså om det enligt börsens regler är så att Capinordic i det här läget borde offentliggöra att ett bud har inkommit.
– Det skulle kunna vara så att budet är väldigt lågt.
– Om det är så kan jag tänka mig att ursäkta Capinordic-ledningen, säger mäklaren som därför gärna vill veta mer om budet.
Capinordic har numera bytt namn till Newcap Holding A/S.
Med en aktiekurs kring 0,80 danska kronor är Newcap värt totalt 94 miljoner danska kronor.
Aktiekursen tyngs i och för sig av risken för att bolaget tvingas betala skadestånd på grund av det som hänt tidigare kring Capinordic Bank.
Danska staten har framställt skadeståndskrav på över 120 miljoner danska kronor.
Och det bud på Sverige-verksamheten som enligt Realtid.se:s uppgifter har framförts till Capinordic-ledningen, ligger över Capinordics (nuvarande Newcaps) totala värde på börsen.
En separat initierad källa har uppgett för Realtid.se att Sverige-verksamheten kan vara värd så mycket som 400 miljoner danska kronor.
Enligt en annan källa har SEB Enskilda värderat Sverige-verksamheten till 500-700 miljoner danska kronor.
Capinordic har tidigare offentliggjort ett pressmeddelande där det stod att Sverigeverksamheten enligt en bank kan värderas till 210-310 miljoner danska kronor vid en brådskande utförsäljning och till drygt 500 miljoner danska kronor vid en normal försäljning.
Den värderingen gjordes väldigt snabbt baserat på Capinordics egen tioårsbudget för Sverigeverksamheten, och innebar i princip helt enkelt att banken matade in Capinordics budgetsiffror i en värderingsformel.
Ett bolag som är jämförtbart med Capinordics Sverigeverksamhet är Max Matthiessen.
Riksgäldskontoret sålde tidigare Max Matthiessen för 350 miljoner svenska kronor, och en utgångspunkt är att Max Matthiessen är värt mer än Capinordics Sverigeverksamhet.
– Jag tror att det är omöjligt att Capinordic får bud på Sverige-verksamheten i nivån 500 miljoner danska kronor eller 400 miljoner danska kronor.
– I så fall borde de sälja verksamheten direkt för det priset.
– Även om det kommer ett bud på 300 miljoner danska kronor, så borde de sälja Sverige-verksamheten direkt.
Capinordics Sverigeverksamhet kan delas in i två ben.
Det är dels Monetar med PPM-verksamheten.
Monetar förvaltar kundernas PPM-besparingar via olika fonder, för en avgift på 400-600 kronor per år.
Kunderna erhålls via telefonförsäljning.
Men även de kunder som har mest PPM-besparingar, har inte mer än knappt 60.000 kronor.
Så då blir det ganska mycket att betala 1 procent per år av det i förvaltningsavgift till Monetar.
Och dessutom är en uppfattning att det är svårt för Monetar att lyckas förvalta kundernas PPM-pengar bättre än börsen, i och med att Monetar förvaltar pengarna i olika aktiefonder.
Monetar har cirka 100.000 sådana kunder.
Den andra delen av Capinordics Sverigeverksamhet är försäkringskunder som erhålls via försäkringsmäklare.
Det liknar Max Matthiessen, men är inte detsamma eftersom Max Matthiessen ”äger” sina kunder själva medan Capinordic får in kunderna via försäkringsmäklare som får sina arvoden för det.
Det gör att det blir mycket mindre intäkter än Max Matthiessen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.