I dag är sista dagen som svenska bokförlag kan kliva ur Google-avtalet. "Det här påverkar förlagsbranschen lika mycket som när tryckpressarna uppfanns", säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen.
"Jag är hoppfull"
Mest läst i kategorin
Googles försök att att digitalisera världens böcker och skapa ett stort bibliotek på nätet har sedan länge stött på patrull från förlag och utgivare. I dag är sista dagen för de som inte vill vara med i avtalet.
Däremot kan invändningar mot Google Books komma in senast på tisdag nästa vecka.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Därefter väntar en hearing i Bryssel den 7 september.
– Då kommer avtalet att debatteras och diskuteras – vad avtalet innebär och varför man vänder sig emot det, berättar Pia Janné Nyberg.
Kritiken har varit skarp. Bland annat ifrån den franska förläggareföreningen och den tyska regeringen.
Varför blandar sig tyska regeringen i?
– De står att de står upp för sina författare och förlag. De tycker att det strider mot upphovsrättsliga lagar i Europa.
Bokförlag som inte aktivt går ur avtalet har rätt att göra invändningar. I Sverige har 15 svenska bokförlag lämnat in invändningar hittills.
– Vi skickade in våra i måndags. Vi ansluter oss till andra invändningar, bland annat att avtalet skulle strida mot Bernkonventionen.
Enligt Bernkonventionen får man automatiskt rätt till sitt verk. Men går Google-avtalet igenom får sökjätten automatisk rätt till alla verk som har skapats före den 5 januari 2009. Detta utan att fråga någon rättighetsinnehavare och genom att de senare inte har hört av sig före den 4 september i år.
– Det strider mot all europeisk rättstradition, säger Pia Janné Nyberg och berättar att avtalet är så pass ”absurt” att det har varit svårt att förklara.
I Sverige kallas det för negativ avtalsbildning. Det är förbjudet numera men du känner igen det från förr i tiden då man till exempel kunde bli ansluten till en bokklubb om man inte aktivt tackade nej till det så kallade erbjudandet.
Google-striden blir en form av grupprättegång som är ganska vanliga i USA.
– I Sverige måste man säga att man aktivt vara med i en grupprättegång, inte så att man automatiskt omfattas av den som i USA.
Ytterligare en av invändning, som Svenska Förläggareföreningen ansluter sig till, är att grupprättegång som verktyg missbrukas – även i amerikanska mått mätt.
– I normala fall handlar det om att alla har blivit drabbade av en likadan skada. Då är det väldigt praktiskt att bli representerad och själva slipper stämma producenten. Men i det här fallet handlar det till en liten del om ersättning till inskannade böcker, och större del är ren affärstransaktion – överföring av rättigheter i 179 länder till Google.
– Kritiken är att så kan man inte göra – ens i USA. Men det får domstolen ta ställning till.
Är du hoppfull?
– Ja, det är jag. Jag tror inte att avtalet kommer att gå igenom. Google har nog gapat efter lite för mycket.
Domstolsförhandlingar sker i New York den 7 oktober. Då ska de bland annat delta i ett seminarium om Google-avtalet på New York Law School
Bonnierförlagen är det största svenska förlaget som har trätt ur avtalet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.